Repülő robotok takarítják be a gyümölcsöt Izraelben

A repülő robotokat egy izraeli start-up fejlesztette ki, és a gépek azt is képesek felmérni, hogy elég érett-e a gyümölcs ahhoz, hogy leszedjék.

A gépek fa mellett lebegnek, almát, őszibarackot vagy nektarint szednek le szívókarjuk finom megfordításával, és óvatosan egy gyűjtőedénybe helyezik őket.

A robotok ráadásul olyan érzékelő kamerákkal vannak ellátva, amelyek felmérik az egyes gyümölcsdarabok pontos méretét és színét, és csak azt szedik le, ami tökéletesen érett. Emellett felbecsülhetetlen értékű adatokkal látják el a gazdálkodókat – valós idejű frissítéseket a betakarítás előrehaladásáról, a befejezésig eltelt időről, a felvett mennyiségről és a költségekről.

A világ egyetlen repülő robotját (FAR) a Tevel Aerobotics Technologies, egy izraeli startup fejlesztette ki. Vannak más robotmegoldások is a gyümölcsszedésre, de ezek nagy földi gépek, amelyek nem olyan ügyesek, hatékonyak és kevésbé költséghatékonyak.

A Tevel több tucat FAR-t képes telepíteni egy teljes gyümölcsöskertre – akár négyet, akár nyolcat mobil platformhoz kötve – azalatt a kis időintervallumban, amikor a termés készen áll a betakarításra.

„Minden gazda legnagyobb gondja a gyümölcsszedők felkutatása” – mondta Yaniv Maor, a cég alapítója és vezérigazgatója a NoCamelsnek. „Kérdezz meg bármely gazdát, bárhol a világon, és azt fogják mondani, hogy nincs emberük. Az élelmiszer-fogyasztás növekszik, de a munkaerő elérhetősége csökken. Van egy szakadék, és ez a szakadék növekszik.”

Sok esetben a gyümölcs a fán marad, mert egyszerűen nincs senki, aki leszedhetné. Ez a becslések szerint a világ összes termesztett gyümölcsének 10 százalékát teszi ki. A Covid még rosszabbá tette a helyzetet, mivel a bezárások megakadályozták a migráns munkavállalók utazását.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp