Izraeliek és palesztinok együtt repülhetnek a katari foci-vb-re

Izraelből közvetlen charter járatok fognak indulni az Öböl menti országba, amellyel Izrael nem tart fent diplomáciai kapcsolatot.

Izrael megállapodást kötött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel, a FIFA-val, valamint Katarral arról, hogy a november 20-án kezdődő világbajnokság idejére a Ben-Gurion repülőtérről közvetlen charter járatok indulhatnak a vb-nek otthont adó arab országba, adta hírül a Times of Israel.

Izrael és Katar nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot, ami szükségessé tette a csütörtökön bejelentett megállapodást. A charter járatokat egy külföldi légitársaság fogja üzemeltetni, és Izrael biztonsági intézkedései vonatkoznak rájuk. Arról nem volt azonnali hír, hogy melyik légitársaság fogja repülni az útvonalat.

A FIFA szerint az izraeli külügyminisztérium egy nemzetközi utazási magánvállalkozáson keresztül nyújt majd konzuli szolgáltatásokat. Egyelőre sem a Sin Bet biztonsági szolgálat, sem az Izraeli Labdarúgó Szövetség nem válaszolt a Katarba utazó izraeliek biztonsági intézkedéseivel kapcsolatos megkeresésekre.

Alon Uspiz, a külügyminisztérium főigazgatója úgy fogalmazott, hogy „mivel ez az első világbajnokság, amelynek a Közel-Kelet ad otthont, a labdarúgás ünnepe lesz, és lehetőséget biztosít az izraeliek számára, hogy kapcsolatokat építsenek és kulturális élményeket osszanak meg a régió és a világ más részeiről érkezett emberekkel”.

A közvetlen repülőjáratokkal palesztinok is ki tudnak majd utazni a vb-re.

„Ezzel a megállapodással az izraeliek és a palesztinok együtt repülhetnek és együtt élvezhetik a futballt”

– mondta Gianni Infantino, a FIFA elnöke.

A FIFA által kiadott közleményben a torna katari szóvivője azt mondta, hogy az Öböl menti emírség mindig is elkötelezett volt amellett, hogy „minden jegytulajdonos… részt vehessen a katari mérkőzéseken”, anélkül, hogy az izraeliek vagy Izrael szavakat használta volna.

„A mai bejelentés jól illusztrálja elkötelezettségünket a FIFA politikájának és a vendéglátás követelményeinek tiszteletben tartása mellett, beleértve mindenki jogát arra, hogy részt vehessen a mérkőzéseken” – közölte a szóvivő. „Ez azt a követelményt is magában foglalja, hogy a palesztin jegytulajdonosok és a média korlátozás nélkül utazhatnak ezeken a charterjáratokon, mivel egyenlő joguk van ahhoz, hogy élvezzék a tornát, amelyet különlegessé tesz, hogy ez az első világbajnokság, amelynek az arab és muszlim világ ad otthont.”

Antony Blinken amerikai külügyminiszter „történelmi fejleményként és fontos lépésként üdvözölte a megállapodást, amely nagy ígéretet hordoz az emberek közötti kapcsolatok és a gazdasági kapcsolatok erősítésére is”.

Izraeliek is szurkolhatnak a katari labdarúgó-világbajnokságon – Kibic Magazin

A rendező ország és Izrael között nincsen diplomáciai kapcsolat. Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint izraeli állampolgárok is beutazhatnak Katarba, hogy nézőként részt vehessenek az idei foci vb-n, annak ellenére, hogy nincs diplomáciai kapcsolat a két ország között. Az erről született megállapodás eléréséhez a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és több izraeli minisztérium együttműködésére volt szükség, írja a Haaretz.

Izraeliek ezrei utaznak várhatóan Katarba a világbajnokságra, annak ellenére, hogy Iránnal és a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezettel szoros kapcsolatokat ápoló országba tett látogatásokkal kapcsolatban biztonsági aggályok merülhetnek fel, írja a Times of Israel.

Bár nem állnak hivatalos kapcsolatban, Jeruzsálem együttműködik Dohával a katari segélyek Gázai övezetben történő szétosztásának engedélyezése érdekében, de az ilyen kapcsolatok részleteit ritkán erősítik meg nyilvánosan, jegyzi meg lap. Katar 1995 és 2000 között izraeli kereskedelmi irodának adott otthont, de az Iránhoz fűződő kapcsolatai miatt nem valószínű, hogy csatlakozna más Öböl-államokhoz, hogy teljes körű kapcsolatokat létesítsen Izraellel.

Katar bírálta a 2020-as, az Egyesült Államok által közvetített, Ábrahám-egyezmény néven ismert megállapodásokat, amelyek értelmében Izrael normalizálta kapcsolatait három arab országgal – az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Marokkóval.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp