TEV: Alaptörvényben rögzített jogokat támad a Mi Hazánk, amikor a kóser vágás betiltását szorgalmazza

A Tett és Védelem Alapítvány szerint a szélsőjobboldali pártot nyilvánvalóan kizárólag az antiszemitizmus és nem az állatvédelem vezeti.

„Magyarország Alaptörvénye alapján mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja azt, hogy vallását mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon kinyilvánítsa. Nemzeti Hitvallásunk pedig elvi éllel mondja ki, hogy MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI becsüljük országunk különböző vallási hagyományait”

– idézi az Alaptörvényt a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) közleményében, amelyet azután adott ki Szalai Kálmán, a szervezet titkára, hogy a Mi Hazánk Mozgalom bejelentette: a kóser és a halal vágás betiltását fogja kezdeményezni.

A kóser vágás betiltását kezdeményezi a Mi Hazánk – Kibic Magazin

A szélsőjobboldali párt szerint a kóser és halal vágás indokolatlanul felesleges szenvedést okoz az állatoknak. A rituális állatvágások betiltását kezdeményezi a közeljövőben a Mi Hazánk Mozgalom egyik parlamenti képviselője, közölte az MTI. Hétfői sajtótájékoztatóján Szabadi István azzal érvelt: sem a kóser, sem a halal vágás előtt nem kábítják el az állatokat, amivel indokolatlanul okoznak nekik felesleges szenvedést.

A TEV szerint a szélsőjobboldali párt politikusai „az állatvédelmet tűzik zászlajukra, akárcsak a szellemi elődök 1933-ban, de nyilvánvalóan kizárólag az antiszemitizmus vezeti őket”. A Mi Hazánk pedig hiába hivatkozik az Európai Bíróság korábbi döntésére, mivel félreértelmezi azt, írja a közlemény.

Az Európa Bíróság ugyanis azt mondta ki, „hogy az Európai Unió vonatkozó normája kifejezetten engedélyezi a vallási szertartások által előírt különleges vágási módszerek alkalmazását, ennek megfelelően a kóservágást is. Mivel a kérdés érinti a vallásszabadságot, valamint a vallás és a hit szertartásokkal való kifejezésre juttatását, így az uniós jog a tagállamokra bízza az esetleges korlátozásokkal kapcsolatos döntést.”

A TEV közleményében úgy fogalmaz, hogy mivel Magyarországon „maximálisan tiszteletben tartják a vallási hagyományokat, kizárólag abban az esetben kerülhet sor a kóservágás betiltására, ha Alaptörvényünk fent idézett alapvető rendelkezései semmivé lesznek.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp