Te döntesz: arra figyelsz, amit elvesztettél, vagy arra, ami még megvan

“Évek óta arra várok, hogy elmesélhessem ezt a történetet” – mondta Csányi Sándor, aki a holokauszt-túlélő Edith Éva Eger nagysikerű könyvét, A döntést vitte színre a MOM Kult-ban, és először lépett színpadra a feleségével, Tenki Rékával.

Tenki Rékával a főszerepben színpadon is látható Edith Eva Eger holokauszt-túlélő nagysikerű A döntés című könyve.

Tenki Réka és Csányi Sándor

89 évesen határozta el magát a magyar származású dr. Edith Eva Eger A döntés című könyve megírására, miután fiatalon túlélte a holokausztot, és sokáig küzdött azzal, hogyan dolgozza fel a traumáit. Innen indul az azonos című színdarab történetének szála, amit Csányi Sándor rendezésében Tenki Réka mesél el a közönségnek a MOM Kulturális Központ színpadán.

A magyar közönség nagyon sokáig tartotta toplistán a 2017-ben megjelent A döntés című könyvet, beszámolók alapján számtalan embernek ad máig reményt, és lehetőséget a leküzdhetetlennek tűnő traumákkal való szembenézéshez.

Egyik legfontosabb univerzális üzenete a gyógyulás útjának ábrázolása. Az embert megviselheti egy tragédia fizikailag és lelkileg is, de Edith Eva Eger arra is rámutat, hogy a szellemi munka elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Edith Eva Eger

Neki a mentora, Viktor Frankl segített, hogy megtanulja, az életben mindenre tekintsen úgy, mint egy lehetőségre. Hogy fedezze fel belső erőforrásait, és vállaljon felelősséget a szabaddá válásért. Ez segített neki abban, hogy végre szembenézzen a múlttal ahelyett, hogy harcolna ellene, és menekülne előle.

“Te döntesz: arra figyelsz, amit elvesztettél, vagy arra, ami még megvan”, áll a könyvben.

Ez egy „igazi sírva nevetős darab” – így harangozta be az előadást Csányi Sándor, aki életében először lépett színpadra feleségével. – „Jelenleg ez a legfontosabb történet az életemben. Nemcsak azért fontos, mert Rékával ez az első közös színházi munkánk, hanem azért is, mert azt érzem, 47 éve arra várok, hogy elmesélhessem ezt a történetet. Mi azóta nem tudjuk elfeledni, amióta először elolvastuk” – mondt a divany.hu-nak Csányi Sándor.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp