Magyar zsidó holokauszt-áldozat unokája is bekerült az amerikai képviselőházba

Becca Balint lett az első nő és az első LMBTQ személy, akit Vermont államból beválasztottak a képviselőházba.

Félidős választásokat tartottak tegnap az Egyesült Államokban, aminek a tétje, hogy a republikánusok meg tudják-e szerezni a többséget a szenátusban, illetve a képviselőházban.

Végeredmények még nincsenek mindenhol, de az már biztossá vált, hogy a kongresszusban lesz egy magyar zsidó származású képviselő. A Demokrata párt színeiben induló Becca Balint ugyanis megnyerte Vermont állam egyetlen képviselőházi helyéért folyó versenyt, írja a Telex.

Becca Balint a kampányban (Fotó: Becca Balint / Facebook)

A lap szerint ezzel Balint történelmet írt, mivel az 54 éves, nyíltan leszbikus jelölt lett az első nő és az első LMBTQ személy, akit Vermontból választottak be a képviselőházba. Vermont volt az utolsó olyan állam az USA-ban, ahol még nem választottak nőt a kongresszusba.

A frissen megválasztott képviselő nagyapja, Bálint Leopold, egy magyar zsidó volt, akit 1945. május 5-én gyilkoltak meg a nácik mauthauseni koncentrációs táborból induló erőltetett menetben. Balint édesapja, Peter túlélte a holokausztot és 1957-ben kivándorolt az Egyesült Államokba. Becca viszont nem ott, hanem a nyugat-németországi Heidelbergben született egy amerikai katonai kórházban 1968. május 4-én, mivel az apja akkor éppen ott állomásozott.

Becca Balint egy néhány évvel ezelőtt írt esszében emlékezett meg nagyapjáról. Ebben a Forward cikke szerint arról is szó van, hogy az apja mindig is ódzkodott attól, hogy kapcsolatot teremtsen a szomszédokkal.

„Régebben ezt az európai modorosság számlájára írtam, de felnőttkoromban rájöttem, hogy ez valójában a holokauszt összetett traumájának megnyilvánulása”

– írta Balint. „Természetesen nem akarta, hogy a szomszédok túl sokat tudjanak róla és a családjáról. A szomszédok elárulhatják az embert; ahogy valójában is elárulták őt és a családját” – tette hozzá a tegnap megválasztott képviselő.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp