Vitray: Mérhetetlen undort éreztem Auschwitzban

90 éves lett Vitray Tamás, aki születésekor a Neufeld Tamás nevet viselte még.

A magyar televíziózás legendás alakja Budapesten született 1932. november 5-én. 12 évesen, a fővárosban bujkálva élte végig az ostrom napjait, miközben a vészkorszakban,

anyai nagyanyját kivéve, legközelebbi családtagjai valamennyien meghaltak. Édesanyja Auschwitzban ugyan nagy betegen megérte a haláltábor felszabadítását, de hazatérni már nem tudott.

Ennek ellenére vagy éppen emiatt Vitray Tamás egész életében távolságot tartott zsidó származásától.

“Nekem nem volt ilyen identitásom, nem kezeltem magam nap mint nap a tükör előtt, hogy hogyan nézzek ki, mire hasonlítsak. A nagyszüleimmel éltem, az anyai nagyapám követte a vallását, de egyébként ez nálunk nem jött szóba soha. Engem sem érdekelt. És most sincs ilyen identitásom. Hitem van. A békés időkben, kissrác koromban a falusi cselédlányokkal mentem misére, mert az sokkal jobban tetszett, látványosabb, áhítatosabb volt. De nem foglalkoztam vele” – nyilatkozta Vitray Tamás néhány éve a Magyar Narancsnak.

A fiatal Vitray Tamás Fotó: Fortepan, adományozó: Szalay Zoltán

Elmondása szerint a Kádár-rendszerben nem számított a származása, a rendszerváltás után azonban kapott néhány antiszemita levelet, és egyszer egy focimeccs közvetítése során szemtől szembe is lezsidózták. Azt mondta, az eset nem rendítette meg, csak mérhetetlen undort érzett, mint ahogy Auschwitzban is.

Ezután többet nem közvetített élő futball mérkőzéseket.

“Az a vétkem, amit nem én választottam. Mindenki valahova odakerül, de nem ő dönti el. De természetesen azonos vagyok vele, meg nem tagadom azért, mert ez nekik nem tetszik” – mondta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp