Moziban jobb! – November végén érkezik a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

A második évtizedébe lépett ZsiFi egyik újdonsága, hogy mostantól különböző zsűrik több témában díjazzák az alkotásokat.

A JCC Budapest – Bálint Ház immár a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált (ZsiFi) rendezi meg november végén. A fesztivál célja minél sokrétűbb képet adni a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról, zsidókról és nem zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk.

De a legelső ZsiFi óta nemcsak a világ, hanem vele együtt a filmfelhozatal és a válogatás szempontjai is változtak. Hangsúlyosabb szerepet kaptak a jelenkori zsidóság élményei, problémái, melyek sokszor ugyanazok, mint amiket a nem zsidó társadalom él meg nap, mint nap: szó lesz az idősödésről, a minden nap mással randizás nehézségeiről, elviselhetetlen szomszédokról, faültetésről, orvosi kannabiszról vagy generációk ellentétéről. De természetesen nem maradnak ki a zsidóságot jobban érintő témák sem: náci bűnösök és önbíráskodás, a kibucok világa a hatvanas években, a távoli apró zsidó közösségek megmentése vagy éppen Tel-Aviv lepukkant városrészei is feltűnnek a vásznon.

S ha már vászon, a 11. ZsiFi szlogenje: Moziban jobb! A szervezők ezzel szeretnék visszacsábítani a pandémia alatt otthonmaradt nézőiket a moziba. Hiszen akármennyire is el lehet érni szinte mindent a kanapéról, a hatalmas vásznat, a popcorn utcáról is érezhető illatát és a filmnézés közösségi átélését a lakásunk nem pótolhatja. Ezt az élmény számos izgalmas kísérőprogrammal, beszélgetéssel is fokozzák, melyek szervesen kapcsolódnak a fesztivál filmjeinek témáihoz.

Ahogy eddig is megszoktuk, a paletta színes: a politikai, történelmi témákon túl ismét lesz lehetőség a nevetésre is, a zsánerek a drámákon és a szatírákon át a könnyed romkomokig terjednek, nem elfelejtve természetesen a dokumentumfilmeket, melyek mindig is a ZsiFi erősségei közé tartoztak. Ahogy a név is erre utal, számos izraeli filmet is láthatnak a nézők, de az idei és tavalyi év nemzetközi zsidó vonatkozású filmjeiből is bőven lesz választék, és természetesen magyar alkotást is vetítenek: a ZsiFin debütál Oláh Kata Aki legyőzte az időt című filmje Keleti Ágnes életéről.

Rangos elismerést kapott a Keleti Ágnes életét bemutató film – Kibic Magazin

Az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című dokumentumfilmet a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon díjazták. Oláh Kata Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című rendezése kapta meg a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI legjobb magyar filmnek járó elismerését a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, közölte az MTI.

A filmválogató csapat (mely egyaránt áll filmes szakemberekből és a JCC Budapest – Bálint Ház munkatársaiból, illetve partnereiből) figyelmet fordít arra is, hogy sokféle nemzeti háttérből érkező filmet mutasson be Európából, Amerikából, sőt máshonnan is. A ZsiFi törekszik a helyi közösségben készült filmek bemutatására is, így lehetőséget adva azon alkotók számára, akik elsősorban közösségi filmeket készítenek. A fesztiválon bemutatott művekkel az érdeklődő közönség számára a leginkább hatni tudó választékot szeretnénk bemutatni, a zsidóság különböző szegmenseiből jövő aktualitásokkal, üzenetekkel.

S mivel a fesztivál életének második évtizedébe lépett, egy újdonságot is bevezetnek: mostantól különböző zsűrik több témában díjazzák az alkotásokat. Idén meghirdetik a Legjobb Rövidfilm Díjat, a Legközösségibb Film Díját, és a Tikun Olam díjat, mellyel a világot jobbá tévő alkotásokat jutalmazzák. De természetesen a Közönségdíj sem marad el, mellyel értékes nyereményeket nyerhetnek a szavazók.

A filmfesztivál fővédnöke idén is Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A JCC Budapest – Bálint Ház szervezőpartnere immár 11 éve a Gólem Színház, stratégiai partnerei és támogatói pedig Izrael Állam Nagykövetsége, az Izraeli Kulturális Intézet, a Német Szövetségi Köztársaság és Budapest Főváros.

Bővebb információ és jegyvásárlás: zsifi.org

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp