Reformrabbit üt lovaggá Ferenc pápa a zsidó-katolikus kapcsolatok ápolásáért

“Ez a kitüntetés egyértelműen mutatja a katolikusok és a zsidók közötti pozitív kapcsolatok fejlődését”, mondta Eric J. Greenberg rabbi, a Simon Wiesenthal Központ ENSZ-kapcsolatainak és stratégiai partnerségeinek igazgatója.Lovaggá ütik A. James Rudin vezető reformrabbit és oktatót, az Amerikai Zsidó Bizottság vallásközi ügyekért felelős korábbi igazgatóját a katolikus-zsidó kapcsolatok terén végzett munkájáért.

Rudin lesz a kilencedik zsidó, aki megkapja a kitüntetést a Rend közel 200 éves történetében. Ezzel a díjjal olyan embereket ismernek el, akik munkájukkal támogatták a katolikus egyházat.

Az év elején a 88 éves Rudin kiadott egy visszaemlékezést „Az emberek a szobában: rabbik, apácák, lelkészek, pápák és elnökök” címmel.

„James Rudin rabbi több mint 50 éven át rendkívüli hozzáértéssel, elhivatottsággal és sikerrel dolgozik a katolikus-zsidó kapcsolatok és a felekezetközi kapcsolatok tágabb léptékű előmozdításán” – mondta Sean O’Malley bíboros, Boston érseke.

II. János Pál pápa és A. James Rudin 1993-ban

 

Rudin élettörténete

Memoárjában Rudin elmeséli, hogyan nőtt fel Alexandriában, Virginia államban, déli baptisták között, őt és katolikus osztálytársait az Újszövetségről szóló felolvasás alatt megkérték, hogy hagyják el a termet. Miután elvégezte a Hebrew Union College rabbinikus iskoláját, Rudin a légierő rabbijaként szolgált Japánban és Koreában, ahol összebarátkozott egy katolikus pappal, akivel együtt katolikus-zsidó programokat vezettek. Amikor befejezte szolgálatát a légierőnél, Rudin szószéki rabbiként szolgált több középnyugati zsinagógában, mielőtt 1968-ban csatlakozott az Amerikai Zsidó Bizottsághoz. Végül az AJC vallásközi ügyekért felelős igazgatója lett, és a zsidó-katolikus vallásközi térben folytatta munkáját, írja a jpost.com.

A. James Rudin

Rudin megalapította a Katolikus-Zsidó Tanulmányok Központját is a Saint Leo Egyetemen, egy nyugat-floridai katolikus bölcsészeti egyetemen, ahol jelenleg vendégprofesszorként tanít, és a tanácsadó testületben dolgozik.

A lovaggá avatási ünnepségre november 20-án kerül sor a Saint Leo kampuszon.

“Ez a kitüntetés egyértelműen mutatja a katolikusok és a zsidók közötti pozitív kapcsolatok fejlődését”, mondta Eric J. Greenberg rabbi, a Simon Wiesenthal Központ ENSZ-kapcsolatainak és stratégiai partnerségeinek igazgatója segített Rudint a kitüntetésre jelölni.

Ferenc pápa
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp