A kóser vágás betiltását kezdeményezi a Mi Hazánk

A szélsőjobboldali párt szerint a kóser és halal vágás indokolatlanul felesleges szenvedést okoz az állatoknak.

A rituális állatvágások betiltását kezdeményezi a közeljövőben a Mi Hazánk Mozgalom egyik parlamenti képviselője, közölte az MTI. Hétfői sajtótájékoztatóján Szabadi István azzal érvelt: sem a kóser, sem a halal vágás előtt nem kábítják el az állatokat, amivel indokolatlanul okoznak nekik felesleges szenvedést.

David Lau, Izrael askenázi főrabbija, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a csengelei kóser vágóhíd átadásán 2017-ben (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A szélsőjobboldali párt képviselője hozzátette: a közeljövőben benyújtandó kezdeményezése illeszkedik az európai szabályozáshoz és joggyakorlathoz, hiszen több államban – így Belgiumban, Dániában, Norvégiában, Svájcban, Svédországban és Szlovéniában – is érvényben van hasonló korlátozás. Az európai bírósági gyakorlat is rendelkezik arról, hogy a rituális vágások tilalmazása nem jelenti a vallásszabadsághoz való jog megsértését – jelentette ki a képviselő.

Csott Károly, a Mi Hazánk állatvédelmi kabinetjének elnöke a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta. pártjuk alapítása óta tesz a környezet- és az állatvédelemért, elítélik az állatkínzást és letöltendő börtönbüntetést követelnek az ezt elkövetőknek. A haszonállatok levágása csakis méltón, kíméletesen, az állatnak a lehető legkevesebb fájdalmat és szenvedést okozva történhet – fogalmazott a politikus.

A Mi Hazánk nem először próbál a haszonállatok védelmezőjeként mutatkozni. Tavaly februárban, a párt elnöke, Toroczkai László készített egy manipulatív videót, amelyben azon háborgott, hogy nem engedik be az EMIH tulajdonában lévő csengelei kóser vágóhídra, illetve egy török tulajdonú halal vágóhídra Békés megyében. A videót a Tett és Védelem Alapítvány antiszemita uszításnak nevezte.

Anitszemita uszítás a szélsőjobboldali Torockai kóservágásról szóló videója – Kibic Magazin

A Tett és Védelem Alapítvány szerint a Mi Hazánk mozgalom elnöke az „állatok jogainak” ürügyén ismét zsidó- és muszlimellenes gyűlöletkeltést folytat. Mint arról a Kibic Magazin is beszámolt, Toroczkai László, a Mi Hazánk nevű antiszemita és rasszista párt elnöke vasárnap videót tett közzé a YouTube-on „Zsidó és muszlim mészárszékek Magyarországon” címmel, amelyben arra igyekszik választ találni, hogy a kóser és a halal vágások során mennyire szenvednek az állatok.

Orbán Viktor egyébként tavaly év elején a vallásszabadság elleni támadásnak minősítette az Európai Bíróság azon döntését, amely lehetőséget ad az EU tagállamainak, hogy betilthassák a rituális vágásokat.

“Úgy gondolom, hogy ez a döntés nemcsak a vallásszabadság elleni támadás, hanem zsidó-keresztény örökségünk és az Európában él zsidó közösségek elleni támadás. Következésképpen kormányom gyorsan elítélte ezt a káros döntést, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy az összes lehetséges nemzetközi fórumon felemeljük a szavunkat ellene”

– fogalmazott a magyar miniszterelnök abban a levélben, amelyet Jichák Hercognak, jelenlegi izraeli államfőnek küldött, aki abban az időben a Szochnut elnöki tisztségét látta el.

A magyar gazdaság is profitál abból, hogy Belgiumban betiltották a kóser vágást – Kibic Magazin

Egy kóser vágással foglalkozó belga cég két évvel ezelőtt Magyarországra költözött, miután Belgiumban betiltották az állatok kábítás nélküli vágását. Miután Belgiumban 2019-ben betiltották az állatok kábítás nélküli vágását, egy londerzeeli székhelyű, kóser vágással foglalkozó üzem tulajdonosai úgy döntöttek, nem zárnak be, inkább elköltöznek egy olyan országba, ahol lehetséges a zsidó vallási szabályok szerinti vágás.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp