Radnóti Miklós emlékét idézték meg a felújított kolozsvári zsinagógában

Csütörtök este megkezdődött a hetedik Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozata.

A rendezvénysorozat megnyitóján első alkalommal tekinthette meg a szélesebb közönség is a felújított kolozsvári neológ zsinagógát. Amint Schwartz Róbert, a kolozsvári zsidó hitközség elnöke fogalmazott, az esemény ezért avatóünnepségnek is tekinthető.

Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész a hetedik Kolozsvári Zsidó Napok megnyitóján (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője köszöntő beszédében azt hangsúlyozta: Kolozsvárt a zsidó közösség által teremtett szellemi és anyagi kincsek miatt is nevezték kincses városnak.

A politikus megjegyezte: a zsidóság 2000 éve diaszpórában él, és sok nemzet kultúrájának az elemeit olvasztotta magába. Ezért híd is volt a kultúrák között, és a tolerancia üzenetét hordozta magában. Úgy vélte, a mai kolozsváriaknak kevés alkalmuk van találkozni a zsidó kultúrával, érdemes tehát kihasználniuk a zsidó napok rendezvényeit.

A Magyarország kolozsvári főkonzulátusa nevében szóló Mile Balázs konzul arra emlékeztetett, hogy az európai kultúra a görög-római és a zsidó-keresztény hagyomány alapján épült fel. A konzul nagy dolognak nevezte, hogy a koronavírus-járvány miatti két évi kényszerszünet után „újra találkozhatunk a zsidó hagyomány kincseivel, kultúránk alapjaival, és ezáltal önmagunkkal is”.

Résztvevők a hetedik Kolozsvári Zsidó Napok megnyitóján a kolozsvári neológ zsinagógában (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A Kolozsvári Zsidó Napokat a Kolozsvár Társaság és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezte a Határtalan Kultúra Program keretében. A vasárnapig tartó rendezvénysorozaton koncertekre, történelmi sétára, irodalmi és gasztronómiai rendezvényekre, valamint liturgikus dalokra és imákra várják az érdeklődőket.

A megnyitón Laczkó Vass Róbert és Szép András Rekvizitumok régi verseimből – Radnóti Miklós emlékezete című előadását nézhette meg a közönség.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp