Elsőként a Rumbachban adják elő itthon Fischer Iván korábban letiltott kantátáját

A zsidók csak az indentitásukat vállalva létezhetnek harmonikusan egy keresztény kultúrában, állítja a zeneszerző-karmester. Koncertek november 16, 19, 20-án. Kattints a részletekért!

Két hét alatt több százan jelentkeztek az új egyesületbe, amely 2022. november 16-án, 19-én és 20-án nyitókoncerteket tart Budapesten, a Rumbach zsinagógában.

Az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesületet eredetileg 1909-ben alapították kultúraszerető zsidó polgárok. Ez a szervezet gondoskodott az állásukból elküldött zsidó művészek munkalehetőségéről 1939 és 1944 között.

A nyitókoncerten Fischer Iván műsorra tűzi az Egy német–jiddis kantáta  (eredetileg  Eine Deutsch-Jiddische Kantate ) című művét is, amelyet eddig Magyarországon nem adhattak elő.

Fischer Iván. Fotó: Stiller Ákos

A rejtőzködő zsidók nem tudják átélni a harmóniát

A zeneszerző-karmester 2005-ben szerezte  a 12 perces zeneművet, amelyet számos országban előadtak már, de itthon nem.

Fischer Iván az indexnek elmondta, bár a családja sok generáció óta nem volt vallásos zsidó, mindig fontos volt számukra a zsidó identitás. A darab arról a kettősségről szól, hogyan kötődhet egy holokausztot túlélt zsidó a német kultúrához.

A kantáta jiddis részeiben egy anya énekel, miközben alvásba ringatja a gyerekét, egy másik versben a gyerek elbújik, végignézi anyja lelövését, majd magára ölti a halott ingét, hogy érezze kicsit még a teste melegét. Emellett halljuk a német verseket, Rilkét és Goethét, utoljára az említett sírfeliratot.

“Ki akartam magamból írni ezt a lehetetlen kettősséget, azzal a belső békével, ahogy bennem a gyász és az európai, ezen belül a német kultúra szeretete él. Át akartam adni ezt a harmóniát.”

Fischer Iván azonban tartott attól, hogy ennek a harmóniának az átadása itthon nem sikerülhet, mivel a hazai nem vallásos zsidók közül sokan rejtőzködnek, nem vállalják az identitásukat, így ezt a harmóniát sem tudnák megérteni, átélni.

De tartottam attól, hogy ez itthon nem sikerül, holott szerinte csak a zsidó identitás büszke vállalása segíthet abban, hogy elvégezzük a gyászmunkát és emellett szeressük a minket 80 évvel ezelőtt kiiratani akaró  népek kultúráját.

https://www.youtube.com/watch?v=XaXCV_q-Y1Q&t=1s

 És hogy miért döntött mégis a mű előadása mellett?

A zeneszerző-karmester szerint a Rumbach zsinagóga egy különleges helyszín, ahol találkozik a zsidó hagyomány és a kultúra.

“Ezt most lehetőségnek érzem, és ezért kezdeményeztem az OMIKE újraélesztését. Bátorít, hogy a Mazsihisz és más fontos szervezetek, kiváló emberek is részt vesznek ebben. Jöjjenek be ide a vallásosak mellett minél többen a már nem vallásos zsidók is, érezzék az összetartozást, az öntudatot, miközben hallgassanak világi zenét, világi irodalmat.

Talán fejlődik bennük az a belső béke, ami bennem is van, és ami lehetővé teszi nekem, hogy öntudatos zsidóként egész életemben a tulajdonképpen keresztény gyökerű művészetet szolgáljam. Abban bízom, talán a hely szelleme miatt sokan megérzik majd az én kis kantátám harmóniáját, belső békéjét.”

További információk az OMIKÉ-ről

Kezdőoldal – OMIKE

Szervezzünk együtt szép kulturális eseményeket a gyönyörű Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Lépjünk be minél többen az új OMIKE Egyesületbe! A Belépés gombra kattintva olvassa el, kit várunk az egyesületbe, és hogy mivel jár a tagság. Töltsük meg ezeket a falakat zenével, szép gondolatokkal!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp