Nemzeti kormányt ígért Netanjahu győzelmi beszédében 

A nép vissza akarja kapni a tőlünk elvett nemzeti büszkeséget, zsidó államot akar – mondta Netanjahu. Szijjártó Péter reménytelinek nevezte a győzelmet, és bízik Trump visszatérésében is.

“Ha az exit pollok eredménye a tényleges választási eredményt tükrözi, akkor nemzeti kormányt állítok fel, amely Izrael minden polgárával törődik.

Kiegyensúlyozott, felelős politikánk lesz, visszahozzuk a biztonságot, megfékezzük a drágaságot, még jobban kibővítjük a béke körét, Izrael helyzetét javítjuk a népek körében.

Törődünk az indulatok csökkentésével a közbeszédben, a belső béke visszahozásával – mondta Netanjahu hajnali 3-kor elhangzott beszédében.

“Hatalmas győzelem kapujában állunk. A nép vissza akarja kapni a tőlünk elvett nemzeti büszkeséget, zsidó államot akar, stabil, gyakorlott kormányt. A kormányfőnek elsősorban a katonákkal kell törődni, felelősen kell eljárni, nem életeket áldozni fölöslegesen, nem akarunk szükségtelen kalandokba keveredni”- tette hozzá.

Sarah és Benjamin Netanjahu

Reménytelinek nevezte Szijjártó az izraeli jobboldal győzelmét

Egy stabil, Benjámin Netanjahu vezette izraeli kormány és az amerikai Republikánus Párt félidős választási győzelme reményteli és biztató fejlemény lenne a közel-keleti béke szempontjából – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Jordániában.
A tárcavezető az Ammáni Biztonsági Fórum nyitó panelbeszélgetésén az előző napi izraeli választásra reagálva üdvözölte, hogy valós esély van Netanjahu visszatérésére, ami szavai szerint azért különösen jó hír, mert ő írta alá az Izrael és több arab ország kapcsolatait normalizáló Ábrahám-megállapodásokat.

Szijjártó Péter felszólalásában leszögezte: fontos lenne folytatni a Donald Trump előző amerikai elnök közvetítésével megkezdett közel-keleti békefolyamatot, hazánkra nézve már pusztán azért is, mert a térség biztonsági helyzete közvetlen kihatással van Európa biztonsági helyzetére.

A tanulság az, hogy valódi vezetőre volt szükség, aki elég bátor és erős ahhoz, hogy újranyissa a kommunikációs csatornákat az egymással súlyos konfliktusban álló felek között – mondta.

Beszámolt arról, hogy Európa jelenleg nem lenne képes kezelni egy újabb biztonsági kihívást, ezért gyors előrelépésre van szükség a béke és a nyugalom irányába a Közel-Keleten.

A miniszter ennek kapcsán végezetül kitért az ukrajnai helyzetre is, és hangsúlyozta, hogy ott is ezt a módszert kellene alkalmazni.

“Ha lehetséges volt Trump elnök számára, hogy újraindítsa a párbeszédet és közelebb hozza a békét Izrael és több arab ország között, akkor Ukrajnában is lehetségesnek kell lennie a béketeremtésnek” – fogalmazott.

Leszögezte: “párbeszédre és a kommunikációs csatornák újranyitására van szükség, ugyanis ha feladjuk a párbeszédet, akkor a béke reményét is feladjuk”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp