A zsidó nő, aki Kádár János titkos szerelme volt

Döme Piroska polgári zsidó családban született, és aktív tagja volt az illegális kommunista mozgalomnak.

Steiner Piroska polgári zsidó családban született 1912-ben. A lánynak erős műszaki érdeklődése volt: matematikus szeretett volna lenni. A numerus clausus miatt azonban nem folytathatott egyetemi tanulmányokat; később aktív tagja lett az illegális kommunista mozgalomnak. Már férjnél volt, amikor megismerkedett Kádár Jánossal 1936-ban. A házassága azonban nem volt boldog.

„Néha kettesben sétáltunk, beszélgettünk, róttuk az Andrássy utat, keresztül-kasul jártuk a Ligetet. Míg a világ dolgairól beszélgettünk, szerelem szövődött közöttünk. Nagyon csinos fiú volt, jó megjelenésű, mindig úgy nézett ki, mint egy őrgróf” – emlékezett vissza az asszony egy 1990-ben adott interjúban.

Egyre több időt töltöttek együtt, miközben a nő el is költözött a férjétől a kisfiával. Mégsem lett kapcsolata Kádárral, pedig egy ízben a lakására is felhívta őt, írja a divany.hu.

„Egy alkalommal – ez már 1943 eleje lehetett – elég hideg volt, felvittem a szállásomra. (…) Kicsit kockázatos volt vendéget fogadni, de egyszer megkíséreltem. A szekrény és az asztal között volt egy szék, arra telepedett. Fáradt volt, kicsit kiengedett. Teát főztem, meg már nem tudom, mit beszéltünk, és én vártam… S halálosan sértette női magamat, hogy nem tör rám.”

Döme Piroska és Kádár János

Ezek után egyre ritkábban találkoztak. Kádárnak a kommunista tevékenysége, Steiner, később Döme Piroskának zsidó származása miatt is bujkálnia kellett. A nőt később elfogták, és megkínozták, hogy elárulja Kádár hollétét, de nem tudták megtörni.

A nőt végül a ravensbrücki koncentrációs táborba küldték, ahol 7 hónapot töltött. Megőszült, mire hazaérkezett. Édesanyja alig ismerte meg, férje időközben megismerkedett egy másik asszonnyal, gyermeke, aki vidéken vészelte át az időszakot, azt hitte, hogy meghalt.

Kádárral a háború után találkozott ismét, de soha nem alakult ki valódi párkapcsolat közöttük. Döme Piroska 1961-től az írásnak szentelte az életét, több könyve megjelent Kádárral való kapcsolatáról is.

„Azt tudom mondani, hogy tulajdonképpen ez az egész egy sírig tartó nagy szerelem vagy szeretet volt. Mind a kettőnk életében fontos epizód” – vallotta 93 éves korában, 2004-ben. Három év múlva, 2007-ben hunyt el.

További érdekességek Döme Piroskáról a Centropa Alapítvány oldalán.

döme piroska

Piroska 93 esztendős, szellemileg friss, öntevékeny, érdeklődik a legújabb politikai események iránt, sőt még a számítógéppel is barátságot kötött és rendszeresen levelezik. Remekül fejezi magát, kiváló iráskészséggel és emlékezőtehetséggel rendelkezik.. Életének elmúlt évtizedeiben írással foglalkozott, több könyve, számtalan politikai tárgyú cikke jelent meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp