A Netflixen nézhető az első női rabbiról készült film

Groó Diána dokumentumfilmje az első felszentelt női rabbi diadalmas és tragikus történetét meséli el.

Október 21-től minden európai országban elérhetővé tette a Regina című dokumentumfilmet a Netflix, derül ki a film.hu beszámolójából. A film angol nyelven, Rachel Weisz narrációjával eleveníti fel Regina Jonas történetét, de magyar felirat is választható hozzá.

Groó Diána 2013-ban készült dokumentumfilmje a világ első jegyzett női rabbijának életét mutatja be. Az 1902-ben Berlinben született Jonast akkor szentelték fel rabbivá, amikor a zsidóüldözések miatt Németországban rabbihiány alakult ki. 1942-ben őt is deportálták, a koncentrációs táborokban is folytatta a tevékenységét rabbiként, végül 1944-ben, Auschwitzban gyilkolták meg a nácik.

Regina Jonas története ezután feledésbe merült, és csak az 1990-es években fedezték fel, amikor amerikai kutatók rábukkantak a leveleire és összegyűjtött újságcikkeire. Groó Diána is ilyen archív anyagokból rekonstruálta Regina történetét, írja a film.hu, amely szerint a munkafolyamat során nagy kihívást jelentett, hogy mindössze két fotó maradt fenn a rabbinőről.

A Groó Diána filmrendezővel a Regina bemutatója kapcsán készült interjúnkat itt lehet elolvasni:

„Ez nem holokauszt film”- interjú Groó Diana filmrendezővel – Kibic Magazin

Regina Jonas a világ első rabbinője volt, 42 évet élt. Hatalmas küzdelem árán vállalt a hitleri Németországban vallási szerepet, a legnagyobb reménytelenségben is az életre bátorította az embereket. E rendkívüli nőről csupán egyetlen fénykép maradt fenn, életéről Groó Diana készített kísérleti, kreatív dokumentumfilmet. Hogyan találtál rá Regina Jonas történetére?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp