Új honlap mutatja be a zempléni térség zsidó emlékeit

A digitális térképet, fotókat és szöveget tartalmazó honlapnak a zsidó zarándoklat szempontjából is jelentősége van.

A zempléni térségben található 15 település ma fellelhető zsidó emlékeit mutatja be egy új honlap fotókkal, szöveggel és térképpel, írja boon.hu. A zempléni zsidóság emlékei című digitális térképet és honlapot a Zemplén Európa Házban tartott emlékkonferencián mutatták be Sátoraljaújhelyen.

Teitelbaum Mózes rabbi sírja Sátoraljaújhelyen (Fotó: zemplenizsidosag.hu)

Az eseményt a zempléni zsidóság múltjának felelevenítése céljából szervezi meg minden évben Sátoraljaújhelyen a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztései Alapítvány (ZRVA). A rendezvényekre az elszármazott zsidókat, a helyi zsidóság-kutatást támogatókat, pedagógusokat és érdeklődő diákokat várják.

Juhász István, a ZRVA elnöke szerint az alapítvány által létrehozott honlapnak azért van jelentősége, mert Sátoraljaújhely fontos zsidó zarándokközpont, ahol nemrég zarándokszállást is létrehoztak. Bár a pandémia alatt visszaesett a vallási zarándokok és családfakutatók száma, de idén újra több ezren jöttek, elsősorban Amerikából, Izraelből és Lengyelországból.

Zsidóságért-díjat kapott a sátoraljaújhelyi zsidó örökség megmentője – Kibic Magazin

A Mazsihisz idén Juhász Istvánnak adományozta a Zsidóságért-díjat a sátoraljaújhelyi és Zemplén megyei zsidó örökség megmentéséért és megismertetéséért végzett önzetlen és áldozatos munkájáért. „A most élő nemzedékek egyik fontos feladata, hogy az általuk megőrzött múlt örökségéből jeleket hagyjanak, s éppen ezt teszi Juhász István Sátoraljaújhelyen és környékén a teljes magyarországi zsidóság javára és gazdagítására” – fogalmazott Heisler András, a Mazsihisz elnöke a díjátadó ünnepségen, a mazsihisz.hu beszámolója szerint.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp