93 éves korában meghalt Anne Frank legjobb barátja

A két lány a bergen-belseni koncentrációs táborban találkozott utoljára, ahol Anne Frank nem sokkal később meghalt tífuszban.

Hannah Pick-Goslar holokauszt túlélő és Anne Frank egyik legjobb barátja 93 éves korában meghalt. Pick-Goslar mindössze két héttel 94 éves kora előtt halt meg. Élete során három gyermeke, 11 unokája és 31 dédunokája született.

Az Anne Frank Alapítvány elismeréssel adózott Pick-Goslarnak, amiért segített megőrizni Frank emlékét a fiatal korukról szóló történetekkel.

“Hannah Pick-Goslar sokat jelentett az Anne Frank Háznak, mindig számíthattunk rá, bármire volt szükségünk” – áll az alapítvány közleményében.

Anne Frank is megemlíti híres naplójában a barátnőjét abban a részben, amikor arról ír, hogyan bujkált a holland náci megszállók elől, írja a Fox News.

Pick-Goslar 1928-ban született Berlin-Tiergartenben, az Anne Frank Ház Múzeum szerint. 1933-ban, amikor a nácik hatalomra kerültek, családjával Londonba, Angliába távozott. Később családjával Amszterdamba, Hollandiába költözött, ahol megismerkedett Anne Frank családjával. A két lány együtt járt óvodába, és közeli barátok lettek.

Anne Frank és Hannah Pick-Goslar

De a barátok elváltak, amikor a Frank család 1942-ben bujkálásra kényszerült.

Körülbelül egy évvel később Pick-Goslart és családját a Westerbork táborba deportálták. A “pokol kapujának” nevezett Westerbork tranzittábor volt, mielőtt az áldozatokat bármelyik nagyobb koncentrációs táborba vitték volna.

Pick-Goslart és családját 1944-ben átvitték a bergen-belseni koncentrációs táborba, ahol a következő évben újra találkozott Frankkal, nem sokkal azelőtt, hogy a kislány a táborban meghalt tífuszban. Pick-Goslar és húga, Gabi voltak az egyedüli családtagok, akik túlélték a bergen-belseni eseményeket.

A háború után, 1947-ben, Pick-Goslar Izraelbe emigrált, ahol ápolónő lett és családot alapított.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp