A tálibok jóváhagyásával mentenek meg egy történelmi zsinagógát Afganisztánban

Herátban már nincsenek zsidók, de a tálibok az ilyen projektekkel szeretnék azt a látszatot kelteni, hogy mennyire toleránsak és elfogadók.

Bár a nyugat-afganisztáni Herát zsidó lakosai már évtizedek óta elhagyták a várost, a 20. század fordulóján épült zsinagógát a tálib kormány támogatásával mégis meg fogják menteni, írja a JTA.

Nők és gyerekek oktatása a heráti Juav zsinagóga épületében

A lap szerint a novemberben kezdődő, 16 hónapos állagmegóvási projekt célja, hogy megakadályozza a Juav zsinagóga szerkezetének összeomlását. A projektet a heráti önkormányzat és más helyi szervezetek tervezik, és közel 500 ezer dollárral finanszírozza az Aliph Alapítvány, egy svájci csoport, amelynek célja a kulturális örökségi helyszínek védelme a konfliktus sújtotta területeken. A projekt részeként a közösségi mikvét is rendbe fogják hozni.

A zsinagóga legutóbb egy kétéves restaurálási projekten esett át, amely 2009-ben fejeződött be egy másik svájci szervezet finanszírozásával. Néhány évig nők és gyermekek oktatási központjaként szolgált, de 2014-ben ismét bezárták egy közeli vízelvezető szivárgása miatt.

„Ez egy kulturális és történelmi helyszín, amelyet nem használnak istentiszteletre, és a helyi önkormányzat támogatni fogja a megőrzését” – mondta Zalmai Szafa, Herát műemlékvédelmi osztályának vezetője. „A kormányváltás ellenére a történelmi helyszíneink továbbra is védettek maradnak, és semmilyen módon nem kapcsolódnak vallási ügyekhez” – tette hozzá.

1948-ra Herát zsidó lakossága, amely egykor több tízezer főt számlált, körülbelül 280 zsidó családra esett vissza. Izrael állam megalakulásával e családok közül sokan Izraelbe vagy az Egyesült Államokba költöztek, és a helyi zsidó közösség az 1970-es évekre teljesen egészében elhagyta a várost.

A következő évtizedekben szinte az összes afganisztáni zsidó elhagyta az országot, egyetlen figyelemre méltó kivételtől eltekintve: a Herátban született Zebulon Szimantov a számos biztonsági kockázat ellenére sem volt hajlandó elhagyni az országot egészen 2021 szeptemberéig.

Mégis elhagyta Afganisztánt az utolsó zsidó – Kibic Magazin

Izrael helyett más úti célt választott magának. Az utolsó afganisztáni zsidó, Zabulon Simantov elhagyja Afganisztánt, és már úton van az Egyesült Államokba, írja a jpost.com. Előtte Shloime Zionce újságíró Kabulba repült, hogy segítse Simantovot az távozásban. Simantov korábban kijelentette, hogy nem hagyja el Afganisztánt, és az USA-ba sem akart emigrálni.

Egy hónappal azután, hogy az Egyesült Államok által terrorista csoportnak tekintett radikális iszlamista rezsim, a tálibok visszatértek a hatalomba. Szimantov Izraelbe ment, ahol volt felesége két lányukkal élt, miközben arra várt, hogy a férfi megadhassa neki a vallási válókeresetet (get), amelyet a férfi visszatartott.

„Nagy az érdeklődés a kultúrával és a történelemmel kapcsolatos helyszínek megőrzése és tanulmányozása iránt” – mondta Szafa. „Be akarjuk bizonyítani, hogy toleránsak és elfogadóak vagyunk egymással szemben, békére törekszünk, és nem vagyunk szélsőségesek” – hangsúlyozta.

A tálibok ókori héber törzsekből származnak? – Kibic Magazin

A pastu hagyományok szerint a fiúgyermeket a nyolcadik napon körülmetélik, valamint elkülönítik a húsos és a tejes ételeket. Kérdés, van-e kapcsolatuk az ókori zsidókkal? Kabul a tálibok kezébe került a szeptember 11-i támadások 20. évfordulója előtt nem sokkal, a világ figyelme pedig ismét Afganisztánra irányult.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp