A Holokauszt Emlékközpontba küldenék az antifasisztákra támadó kopaszokat

Az ügyészség nem akart vádat emelni a két antifasiszta fiatalra támadó szélsőjobbosok ellen, így kénytelen voltak pótmagánvádas eljárást kezdeményezni.

A 2019-es becsület napján öt sötét ruhás férfi bántalmazott a szélsőjobboldali rendezvény ellen demonstráló két egyetemistát. Az ügyben a rendőrség vádemelési javaslatát az ügyészség arra hivatkozva utasította el, hogy nem állt rendelkezésre „kétséget kizáró bizonyíték”.

Becsület napi rendezvény ellen tüntető antifasiszták a Városmajorban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A sértettek így kénytelenek voltak pótmagánvádas eljárást kezdeményezni, amely előkészítő üléséről a hvg.hu számolt be. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon tartott ülésen az áldozatokat képviselő Helsinki Bizottság ismertette a vádindítványt és javaslatot tett a beismerő vallomás esetén kiszabandó büntetésre.

Abban az esetben a vádlottak a legenyhébb, kétéves börtönbüntetést kapják, az elsőrendű vádlott – aki szerintük fizikai erőszakot is elkövetett –négy évre, a másodrendű vádlott pedig két és fél évre felfüggesztve.

Ezen kívül a vádlók szeretnék, ha a Becsület Napja és a Pride felvonulás – és ahhoz kapcsolódó – rendezvényektől eltiltanák őket, valamint köteleznék, hogy egy 180 perces foglalkozáson vegyenek részt a Holokauszt Emlékközpontban, amelyről 500 szavas beszámolót kéne írniuk és 60 órányi önkéntes munkát teljesítsenek egy civil szervezetnél.

A vádlottak tagadták bűnösségüket, és kérték, hogy az ügy tárgyalás keretében folytatódjon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp