Róna Tamás: Zsidó zsidónak is farkasa

A főrabbi szerint halálos fenyegetéseket kapott azután, hogy arról posztolt, mennyire hálás Orbán Viktornak, amiért levélben üdvözölte a hazai zsidó közösséget ros hásáná alkalmából.

„Róna Tamás főrabbi szerint a megújulás küszöbén áll a magyar neológia, azonban esete is bizonyítja: zsidó zsidónak is farkasa”

– olvasható a főrabbi által vezetett Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (ZSIMA) közleményében.

Róna Tamás, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke beszédet mond a kecskeméti zsidó hitközség megújult nagy imatermének átadásán (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A közlemény szerint Róna Tamás „rengeteg negatív, sőt fenyegető üzenetet is kapott” azt követően, hogy az alábbi szöveg kíséretében kiposztolta a saját Facebook-oldalára az Orbán Viktor miniszterelnöktől ros hásáná, a zsidó újév alkalmából neki címzett levelet:

„Hála és figyelem! Ezek a szavak jutottak eszembe, amikor a mai napon Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi levélben személy szerint, a Magyarhoni Zsidó Imaegyletet és a magyarországi zsidó közösség tagjait köszöntötte Rós Hásáná vagyis a zsidó újév alkalmából. Példa nélküli és követendő gesztusnak tartom Orbán Viktor és az általa képviselt magyar kormány figyelmét a hazai zsidó közösség iránt!”

 

„Nagyon vehemens kommenteket kaptam, többen határok nélkül kritizáltak, fenyegetőztek, sőt halálos, életveszélyes fenyegetéseket is kaptam. A kritikát jól viselem, de a saját vagy akár a családomat, szeretteimet fenyegető üzeneteket nem hagyhatom szó nélkül, hiszen nem csak rabbi vagyok, de férj és apa is” – idézi a közlemény a főrabbit, aki jogi lépéseket fontolgat az ügyben.

Róna Tamás a közleményben arra is kitér, hogy

„rengeteg zsidó vallású ember kommentelt, sőt a nyomdafestéket nem tűrő, fenyegető üzenetek mögött a judaizmushoz köthető közéleti szereplők is vannak”.

A főrabbi szerint Orbán levelének „az egyházi és a közösségi értékek mellett való kiállás és az összetartozás erősítése” volt az üzenete, és ezért osztotta meg a fentebb idézett lelkesedő bejegyzéssel. „Rabbiként illetve a ZSIMA elnökeként prioritás volt, van és lesz számomra a mindenkori magyar kormánnyal való együttműködés” – fogalmaz Róna Tamás a közleményben.

A ZSIMA vezetője úgy véli, amikor már a nyílt térben halálos fenyegetéseket kap

„láthatatlan ellenfelektől egy, a neológ zsidóság számára örömteli köszöntésre vonatkozóan, az azt mutatja, hogy számos dolgot tisztázni kell, egyeztetnünk, helyre kell tennünk, mert ez az alapvető fennmaradásunknak a feltétele”.

Évi 51 millió forinttal támogatja a kormány a Róna Tamás által vezetett Zsimát – Kibic Magazin

Ezzel Semjén Zsolt szerint a magyar ajkú zsidóság hagyományait, a magyarországi neológia tradícióinak életté váltását, őrzését, továbbadását támogatja a magyar kormány egy újabb költségvetési forrással. A támogatásról szóló megállapodást azután jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hogy csütörtökön hivatalos megbeszélésen fogadta a Mazsihisszel szemben létrejött Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) vezető képviselőit.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp