Rendhagyó: cirkuszprodukció a Dohány utcai zsinagóga előtt

Fahidi Éva, a napokban 97. születésnapját ünneplő holokauszttúlélő is részt vesz a háborús és emberiesség elleni bűntettek gyermekáldozatai előtt tisztelegő eseményen október 27-én, vagyis a mai napon 16 órakor a Herzl téren.

Csaknem félszáz független cirkuszművész és növendék – köztük ukrajnai menekült fiatalok –, zenészek, színészek, énekesek ültetnek krókusz hagymákat és napraforgómagot a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren.

A művészek egy közönséget is bevonó cirkuszi produkciót is bemutatnak a „Krókusz Projekt – Virággal az erőszak ellen” című rendezvényen a Szembenézés Alapítvány szervezésében.

Az esemény – miként az utána következő napokban induló program is – tisztelgés az előítéletekkel kezdődő népirtások, háborús és emberiesség elleni bűntettek – köztük a holokauszt, és idén az Ukrajna elleni háború – gyermekáldozatai előtt, kiállás az egymást elfogadó, előítéletmentes társadalomért.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló programban tizenegy európai ország mintegy százezer fiatalja – köztük 2016 óta sok ezer határon innen és túli magyar fiatal – vesz részt. Munkájukhoz az ELTE PPK Neveléstudományi Intézete és civil partnerei közreműködésével díjmentesen igénybe vehető szakmai és technikai segítséget nyújt a Szembenézés Alapítvány.

A megnyitón virágot ültetnek:
– Fahidi Éva, a napokban 97. születésnapját ünneplő holokauszttúlélő, a program fővédnöke
– a védnökök: Beer Miklós katolikus püspök, Fabiny Tamás evangélikus püspök, valamint Radnóti Zoltán főrabbi.
– Natalia Radivincsuk, Ukrajna magyarországi nagykövetségének másodtitkára

Információk:

www.szembenezes.hu

https://www.facebook.com/events/474426064597472

https://www.szembenezes.hu/ifjusagi-projektek/krokusz-projekt/index.php

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp