Dokumentumfilmmel emlékezik az HBO a pittsburghi zsinagóga elleni támadásra

A film a 11 halálos áldozatot követelő antiszemita merénylet negyedik évfordulója alkalmából került bemutatásra.

„A zsidók 355 éve élnek itt, ezen a vidéken. Ha az antiszemitizmusra gondolunk, amely 355 éve uralkodik… Igen, meglepő. Mi tartott ilyen sokáig? Elkerülhetetlen volt egy ilyen jellegű támadás a zsinagóga ellen”

– mondja Jeffrey Myers rabbi a merénylet egyik túlélője a Tree of Life – A pittsburghi zsinagóga elleni támadás című filmben.

2018. október 27-én egy fegyveres férfi sétált be, majd tüzet nyitott a Tree of Life (Élet fája) zsinagógában, Pittsburghben, meggyilkolva tizenegy embert imádkozás közben. Ezzel a pittsburghi lett az amerikai történelem leghalálosabb antiszemita támadása.

Trish Adlesic dokumentumfilmje egy mélyen személyes portré a túlélőkről, az áldozatokról és a családtagokról, akik első kézből mesélnek a támadás közösségre gyakorolt hatásairól. A film egy olyan közösséget mutat meg, amely az újjáépítésen és a gyógyuláson dolgozik. Amely tagjai az alapvető különbségek ellenére összefognak, hogy meghatározzák, milyen az igazságosság, és hogyan lehet a legjobban előrehaladni, miközben tisztelik a múltat és tanulnak belőle.

A Tree of Life – A pittsburghi zsinagóga elleni támadás rávilágít arra a kollektív traumára, amelyet egy összetartó csoport elszenvedett, és éles megvilágításba helyezi a gyűlöleten alapuló retorikát, amely napjainkban számos tömegmészárlást övez, és amely az amerikai társadalom szövetét fenyegeti.

A filmben szó van a merénylő motivációjáról, a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobbos csoportok zsidógyűlöletéről. Ezen csoportok megerősödéséről Donald Trump elnöksége idején, miközben az elnök nem hajlandó elhatárolódni tőlük, mivel a szavazóbázisának egy részét képezik.

Szóba kerül továbbá a fegyvervásárlás kérdése az Egyesült Államokban, bemutatva egy olyan fegyvereket áruló üzletet, amely egy volt zsinagóga épületében található, egy órányira a támadás helyszínétől.

A Tree of Life – A pittsburghi zsinagóga elleni támadás magyar felirattal elérhető az HBO Max kínálatában.

Négy perccel késte le a pittsburghi mészárlást egy magyar holokauszttúlélő – Kibic Magazin

A debreceni születésű Judah Samet a koncentrációs tábor után a pittsburghi mészárlást is túlélte. Samet négy percet késett a zsinagógából, így úszta meg a merényletet. Judah Samet 80 éves holokauszttúlélő négy perccel a reggeli ima kezdete után érkezett meg autójával a pittsburghi Élet Fája zsinagógához.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp