11 gyerekes ortodox nőt neveztek ki a tűzoltóság parancsnok-helyettesének

A nő szerint a sikeréhez nem kellett más, mint a családja és a közössége támogatása.

A Bnei Brakban élő Rachel Pisamot nevezték ki a tűzoltóság munkaerő-osztályának vezetőjévé. Elmondása szerint nem biztos benne, hogy „megtörténhetett-e volna mindez egy évtizeddel ezelőtt”.

Rachel Pisam, 11 gyerek édesanya és 18 gyerek nagymamája. Ő lett az első nő, aki a Tűzoltó- és Mentőszolgálat főnökhelyettesi rangját kapta.

Az 55 éves Pisamot kedden nevezték ki a munkaerő-osztály élére, és ő az első nő, aki elérte az IDF tábornoki fokozatának megfelelő rangot a szolgálatban.

Rachel Pisam és családja

„Nincs ennél méltóbb és fontosabb választás” – mondta Omer Barlev közbiztonsági miniszter. “Rachel úttörő, és ő lesz az első nő, aki megkapja a főnökhelyettesi rangot… ez is hozzátartozik a csodálatos Izrael történetéhez.”

Így folytatta: „Nincs kétségem afelől, hogy Rachel nem csak általában a nők előtt lesz kiemelkedő példakép, hanem a haredi társadalom minden olyan fiúja és lánya számára, akik szeretnének dolgozni.”

„A gyerekeim azt mondták nekem, hogy én vagyok a büszkeségük forrása” – idézte a Times of Israel Pisam szavait.

„Egy nő ilyen pozícióban és egyenruhában áttöri az üvegplafont mind a nők, mind a haredi emberek számára. Nem tudom, hogy ez lehetséges lett volna-e egy évtizeddel ezelőtt” – mondta.

Pisam elmondása szerint a sikeréhez nem kellett más, mint a családja és a közössége támogatása. Pisam mellett állt a rabbija, a férje és a gyerekei, ők bíztatták, hogy megvalósítsa az álmát.

„A szomszédaim és a barátaim azt mondták, hogy büszkék lennének, ha egyenruhában látnának az új rangban.”

Pisam korábban a légierő őrnagyi rangját viselte, és társadalomtudományi és közpolitikai diplomát szerzett a Héber Egyetemen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp