A Scheiber Iskola tantestülete polgári engedetlenségi akcióval állt ki a fenyegetett, elbocsátott tanárok mellett

Az iskola dolgozói a diákokkal és a szülőkkel együtt élőlánccal tiltakoztak az oktatási rendszer tarthatatlan állapota miatt múlt hét pénteken.

„A BZSH Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola tantestülete úgy döntött, hogy a mai napon polgári engedetlenségből egy napra bezárja kapuit. Diákjainkkal és szülői közösségünkkel együtt negyed kilenckor élőlánccal tiltakoztunk az oktatási rendszer tarthatatlan állapota miatt”

– olvasható az iskola Facebook-oldalán megosztott közleményben, amelyhez egy videót csatoltak, ahol a tantestület a Mi vagyunk a Grund című dalt énekli el.

 

Mint írják, a Scheiber Iskola tantestülete a múlt hét pénteki az akcióval kifejezi szolidaritását minden pedagógusnak, „akiket kiállásukért a tankerületek fenyegetnek, állásukból elbocsátanak, vagy akikkel szemben bármilyen retorziót alkalmaznak”. Egyben kiállnak a diákokért és a családokért, „akiknek a jelenlegi rendszer korlátozza a szabad és minőségi oktatáshoz való jogát”.

A közleményben a tantestület hét pontban fogalmazta meg tiltakozásának okát:

 1. a bérek tarthatatlanul és megalázóan alacsony volta miatt, amelynek legsúlyosabb következménye, hogy több tudományterületen egyszerűen nem találunk megfelelő pedagógusokat. Ennek eredménye az is, hogy munkatársaink többsége a tanítás mellett másodállást kényszerül vállalni, hogy biztosítsa a megélhetését.
 2. a pedagógusok és a diákok aránytalan terhelése miatt.
 3. az új Nemzeti Alaptanterv miatt, amely amellett, hogy korszerűtlen, hatalmas mennyiségű tananyagot ír elő, a kompetenciák fejlesztésére nem biztosít időt, ráadásul ideológiai problémákat is felvet.
 4. a felsőoktatási felvételi rendszerének hirtelen változtatása miatt, amely nem hagy felkészülési időt a diákok számára.
 5. a tanárképzés egyre égetőbbé váló reformjáért, amely képes reflektálni az iskolák alapvető igényeire.
 6. az oktatási stratégia hiánya miatt (nincs minisztérium, a központilag előírt direktíva figyelmen kívül hagyja a munkaerőpiac elvárásait, a diákok igényeit, nem fektet hangsúlyt az kritikus gondolkodásra, a felelős állampolgári magatartásra, és a demokráciára nevelésre).
 7. mert az oktatási rendszer változtatásait nem előzi meg széleskörű szakmai egyeztetés.

„Kiállásunkat abból a szempontból is példának szánjuk, hogy nevelőtestületünk egésze, a diákság, és a szülői közösség egységes támogatásával, egy emberként fejezi ki tiltakozását és szolidaritását. CSAK EGYÜTT VAGYUNK ERŐSEK!”

– zárja a közleményét a Scheiber Iskola tantestülete.

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp