A holokauszt keresztény embermentőiről indul sorozat a Dunán

Az egyházi személyek közül sokan embermentő tevékenységük közben saját életüket áldozták fel.

Az Aki egy embert megment… című sorozat első része október 23-án lesz látható a Dunán, közölte a hirado.hu. A sorozat a holokauszt idején zsidókat és másokat mentő papok, lelkészek, apácák, egyházi személyek történeteit mutatja be, valamint a veszélyekkel járó segítségnyújtás lelki motivációit tárja fel.

Az egyes részekben mindig más embermentőt ismerhetnek meg a nézők. A műsorban történész és egyházi vendégekkel, klinikai szakpszichológussal és a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet munkatársával mutatják be, hogy a felidézett személyt mi motiválta, és milyen veszélyekkel kellett számolnia. Az epizódokban a helyszínekről készült korabeli fényképekkel és aktuális felvételekkel, dokumentumokkal illusztrálják a hallottakat.

A most vasárnap 9:25-től látható első részben az evangélikus egyház embermentőjének, Sztehlo Gábornak az emlékét idézik fel. Ő a legnehezebb időszakban, a nyilas uralom idején körülbelül kétezer embert, köztük 1600 gyermeket mentett meg, 32 árvaházat hozott létre a Vöröskereszt segítségével.

Sztehlo Gábor: vezető és otthonteremtő – Kibic Magazin

Május 28-án 40 éve halt meg Sztehlo Gábor evangélikus lelkész, aki bátor kiállásával kétezer embert, gyereket mentett meg a haláltól, majd a felszabadulás után megalakította Gaudiopolist, ahol az árván, félárván maradt gyerekeket gyűjtötte össze. „Könyörgöm, akasszuk fel!” – a szállóigévé vált mondat, Radványi Géza Valahol Európában című filmjéből származik, melyet a Gaudiopolis ihletett.

A műsor felelőse az MTVA Vallási Főszerkesztőségének munkatársa, Kocsi Zsolt, aki egyben a Mazsihisz által delegált egyházi referens. A műsor szakmai közreműködői a Holokauszt Emlékközpont és a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet.

Az Aki egy embert megment… epizódjai adás után a Bizony, Isten Youtube-csatornán, valamint a műsor Médiaklikk-oldalán nézhetők újra.

70 éve lőtték a Dunába a hősies zsidómentő nővéreket – Kibic Magazin

1944. december 27-én fegyveres nyilasok körülzárták a Bokréta utcai anyaházat, az ott lakókat és dolgozókat igazoltatták. A razzia közben megérkező Salkaházi Sárát, a ház vezetőjét, és helyettesét Bernovits Vilma hitoktatót négy elfogott személlyel együtt elvitték, és még aznap este a Szabadság híd lábánál meztelenre vetkőztetve a jeges Dunába lőtték.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp