Új névvel, új tervekkel jönne létre az EMIH kulturális központja Józsefvárosban

A tervek szerint a Baross utcai volt pártszékház épületében színházterem, kiállítóterek, skybar és zsidó étterem is helyet fog kapni.

Nagy port kavart 2019 decemberében az a hír, miszerint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) közel kétmilliárd forintot nyert el a kormánytól az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatására kiírt pályázaton. Az EMIH ezt követően közölte, hogy a pénzből a korábban szintén az államtól megkapott, Baross u. 61. szám alatt található volt pártszékház épületében szeretne színház és kulturális központot megvalósítani. A Milton Ház nevet viselő projekthez terveket is bemutattak és és azt közölték, hogy a kivitelezés várhatóan 2020 második felében kezdődik majd el.

Kulturális komplexumot hoz létre az EMIH a józsefvárosi volt pártszékházban – Kibic Magazin

A Köves Slomó által vezetett hitközség közel kétmilliárd forintot kapott erre a célra a kultúrtaót helyettesítő támogatásból annak ellenére, hogy az EMIH nem igazán felelt meg a pályázati kiírás feltételeinek. Tegnap az Index írta meg, hogy több olyan pályázat is támogatást kapott a kormánytól előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása címen, amelyek nem igazán felelnek meg a pályázati kiírás feltételeinek.

Ezt követően, 2020 szeptemberében Kiss Orsi, az EMIH kommunikációs vezetője a Kibicet arról tájékoztatta, hogy a projekt még mindig a tervezési szakaszban van, a tervtanács nyáron elfogadta az átépítés terveit, és reményeik szerint 2021 őszén nyílhat meg a Milton Ház. A kommunikációs vezető szerint az akkori járványhelyzet a munkálatokat ugyan lassította, de bíznak benne, hogy a kialakult helyzet ellenére tudják tartani a tervezett nyitási időpontot.

Ehhez képest a 24.hu most arról számolt be, hogy az építési engedélyezési rendszerben ez év augusztus 30-án elindult egy tervcsomag, amelyben az látható, hogyan fog átalakulni a korábbi pártközpont épülete.

Az immáron Firgun Ház néven (a firgun szó héberül pozitív együttérzést, bátorítást és támogatást jelent) futó projekthez új tervek készültek. Az első, 2019 végén bemutatott terveket már egyszer, 2021-ben átvariálta az akkor megbízott a Studio Kőszeghy tervezőiroda. A legutóbbi terveket pedig már egy másik iroda, a FuturePlans készítette.

A 24.hu által ismertetett tervezési program szerint a Firgun Házban lesz egy négyszáz fős központi színházterem, amely két oldalára előteret, kiállítóteret, illetve díszletraktárat költöztetnek. A második emeleten ülő belső udvaron négy, 80 centiméter magas rézfalú magaságyást hoznak létre, amikben az izraeli kultúrára jellemző, de a magyar viszonyok közt is megélni képes növényfajokat ültetnek, felette pedig függesztett galériák lesznek.

2021 őszén nyílhat meg az EMIH színháza – Kibic Magazin

Az EMIH már az első alkalommal olyan sikeresen vett részt az előadóművészeti szervezetek számára kiírt állami pályázaton, hogy rögtön 2 milliárd forinttal támogatták a terveiket. Tavaly télen került először nyilvánosságra, hogy több más, a vallási életen kívül eső, tevékenységén túl az EMIH színház megnyitására is készül.

A harmadik emeletre próbaterem és rendezvényterem kerül, efelett könyvtárat nyitnak. Az ötödiken rendezvény-, ének- és zenetermet alakítanak ki, a hatodikon pedig oktatási és kiállítóterek kapnak helyet. A belső udvart a tervezők emellett üvegtetővel is tervezik majd lefedni, amit a tetőszinten megjelenő skybar, valamint a nyitott és fedett tetőterasz venne körül.

A lap megjegyzi, hogy a projekt most, másfél hónappal a tervek leadása után sem kapott építési engedélyt, így kérdés, hogy a munkálatok mikor indulhatnak majd el, illetve mikor lehet majd látogatóként belépni a belső terekbe. A tervezett átalakítások alapján a cikk szerzője valószínűnek látja, hogy az első ütem során megújuló, egy, a köz számára nyitott, illetve egy szervízlépcsőházon át elérhető színházterem, illetve a Vajdahunyad utcai oldalra tervezett zsidó étterem kapui legkorábban csak 2024-ben nyithatnak ki a vendégek előtt.

A 24.hu a tervekkel kapcsolatban megkereste az EMIH-et, illetve Köves Slomó vezető rabbit, ám ez idáig nem érkezett válasz kérdéseikre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp