Izrael fegyverekkel nem, de egy előrejelző rendszerrel segíteni fogja Ukrajnát

Izrael felajánlotta, hogy segít Ukrajnának egy korai előrejelző rendszer kifejlesztésében, de fegyvereket nem biztosít – közölte szerdán Beni Ganz izraeli védelmi miniszter.

„Az Ukrajnával szembeni politikánk nem fog változni – továbbra is támogatjuk a Nyugatot és kiállunk mellette, fegyverrendszereket nem fogunk biztosítani. Arra kértük az ukránokat, hogy osszák meg velünk az igényeikre vonatkozó információkat, és felajánlottuk, hogy segítünk egy életmentő korai előrejelző rendszer kifejlesztésében”

– mondta Ganz az EU-tagállamok izraeli nagyköveteinek tartott tájékoztatóján.

Orosz dróntámadás Kijevben

A védelmi miniszter elmondta, hogy Jeruzsálem megkereste Kijevet, hogy osszák meg egymással az ország légvédelmi riasztásokkal kapcsolatos igényeire vonatkozó információkat, és amint megkapják, „képesek leszünk segíteni egy életmentő polgári korai előrejelző rendszer kifejlesztésében”.

A „korlátozások” és „különféle operatív megfontolások” miatt azonban hangsúlyozta, hogy Izrael nem fog fegyverrendszereket szállítani Ukrajnának.

Ganz azt követően beszélt erről, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden azt mondta, hogy Izraeltől légvédelmi rendszereket fognak kérni. „Ha Izrael politikája valóban az, hogy következetesen fellépjen Irán romboló akciói ellen, akkor itt az ideje, hogy Izrael nyíltan Ukrajna mellé álljon” – mondta Kuleba.

Ukrajna katonai segítséget kérne Izraeltől az iráni kamikaze drónok miatt – Kibic Magazin

Ukrajna külügyminisztere kedden bejelentette, hogy országa katonai segítséget fog kérni Izraeltől, miközben Kijev megszakítja diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, miután az ukránok szerint az oroszok iráni gyártmányú drónokat használtak a legutóbbi támadássorozat során. Oroszország hétfőn több tucat kamikaze drónt indított ukrajnai célpontok ellen, amelyek energetikai infrastruktúrákat támadtak és több polgári személyt megöltek.

Izrael eddig elutasította, hogy katonai segítséget biztosítson Ukrajnának, mivel attól tart, hogy ez negatívan befolyásolná az együttműködést Izrael és Oroszország között a szíriai légtérben.

„Izrael támogatja Ukrajnát, a NATO-t és a Nyugatot, és kiáll mellettük, ezt már a múltban is elmondtuk, és ma is megismételjük. Izrael politikája, hogy humanitárius segélyek és életmentő védelmi felszerelések szállítása révén támogatja Ukrajnát”

– mondta Ganz. „Azt tervezem, hogy felülvizsgálok és jóváhagyok egy újabb segélycsomagot, ahogyan azt a közelmúltban is tettük” – tette hozzá.

Miután Oroszország iráni gyártmányú drónokat vetett be polgári infrastruktúrát célba véve, Ukrajna nyomást gyakorolt Izraelre, hogy fegyverrendszerekkel vagy légvédelmi rendszerekkel lássa el őket.

Az ukránok szerint egy iráni gyártmányú Shahed-136 típusú drón maradványa egy orosz támadást követően a harkivi régióban (Fotó: Ukrán fegyveres erők / Wikimedia Commons)

Ganz megerősítette, hogy Jeruzsálem figyelemmel kíséri Irán részvételét az ukrajnai háborúban, annak ellenére, hogy Teherán tagadta, hogy Shahed 131 és Shahed 136 drónokkal látta volna el Moszkvát.

„Úgy látjuk, hogy Irán drónokat biztosít, és a közeljövőben további fejlett rendszereket is biztosíthat. Az irániak módszeresen hazudnak az ilyen felszerelések eladásáról” – mondta a védelmi miniszter, hozzátéve, hogy ugyanez a fajta iráni részvétel zajlik az egész Közel-Keleten”. (Jerusalem Post)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp