Ukrajna katonai segítséget kérne Izraeltől az iráni kamikaze drónok miatt

Ukrajna külügyminisztere kedden bejelentette, hogy országa katonai segítséget fog kérni Izraeltől, miközben Kijev megszakítja diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, miután az ukránok szerint az oroszok iráni gyártmányú drónokat használtak a legutóbbi támadássorozat során.

Oroszország hétfőn több tucat kamikaze drónt indított ukrajnai célpontok ellen, amelyek energetikai infrastruktúrákat támadtak és több polgári személyt megöltek. Ukrajna szerint a támadásokat iráni gyártmányú Shahed-136 típusú drónokkal hajtották végre. Teherán azonban tagadja a drónok szállítását.

Dmitro Kuleba (Fotó: Ukrán külügyminisztérium / Wikimedia Commons)

A Ynet beszámolója szerint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy javaslatot nyújt be Volodimir Zelenszkij elnöknek a Teheránnal való diplomáciai kapcsolatok hivatalos megszakítására. Kuleba azt mondta, Kijev biztos benne, hogy a drónok irániak, és kész lenne megosztani erről a bizonyítékokat az európai hatalmakkal, ha kétség merülne fel.

Kuleba elmondta, hogy sürgette az Európai Uniót, hogy vezessen be szankciókat Iránnal szemben, „amiért segít Oroszországnak ukránok gyilkolásában”.

„Az Irán elleni szigorú szankciók most különösen aktuálisak, mivel a hírek szerint Irán ballisztikus rakétákat akar Oroszországnak adni, amelyeket az ukránok ellen akarnak felhasználni” – tette hozzá a külügyminiszter.

„Irán cselekedetei aljasak és álnokok. Nem fogjuk elszenvedni őket, mert mindezeket az akciókat akkor hajtották végre, amikor Irán azt mondta nekünk, hogy nem támogatja a háborút, és nem fogja egyik oldalt sem támogatni a fegyvereivel.”

Kuleba azt is hozzátette, hogy Kijev hivatalos jegyzéket fog küldeni Izraelnek, amelyben azonnali légvédelmi szállítások és együttműködés kérését fogja kérni ez ügyben.

Az ukránok szerint egy iráni gyártmányú Shahed-136 típusú drón maradványa egy orosz támadást követően a harkivi régióban (Fotó: Ukrán fegyveres erők / Wikimedia Commons)

A Ynet értesülése szerint Jair Lapid miniszterelnök csütörtökön telefonbeszélgetést folytat Kulebával, amelyen Kijev vezető diplomatája ismerteti országa hivatalos kérését a katonai támogatásra. Egy izraeli biztonsági tisztviselő a Ynetnek arról beszélt, hogy nem hiszi, hogy egy ilyen lépés a közeljövőben működne, annak ellenére, hogy Izrael együtt érez az ukrán nép szorult helyzetével, és segíteni szeretne nekik.

Korábban kedden az izraeli biztonsági kabinet egyik tagja, Gideon Szaar igazságügyi miniszter a hadsereg rádiójának nyilatkozott:

„Az Ukrajnának nyújtott támogatásunk nem terjed ki a fegyverrendszerekre és fegyverekre – és ezen az állásponton nem változtatunk”.

Izrael elítélte az ukrajnai orosz inváziót, és humanitárius segélyt nyújtott Kijevnek, de a katonai támogatástól elzárkózott, arra hivatkozva, hogy aggódik a Moszkvával való további együttműködés megszűnése miatt a szomszédos Szíriával kapcsolatban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp