Ausztrália mégsem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Korábban már addig eljutottak, hogy Jeruzsálem nyugati felére, mint az izraeli fővárosra tekintettek, most azonban meggondolta magát az ausztrál kormány.

Az ausztrál kormány többé nem tekinti Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának, közölte a külügyminisztérium a 444 híradása szerint. Még az előző, Scott Morrison vezette ausztrál kormány döntött úgy 2018-ban, hogy Ausztrália Nyugat-Jeruzsálemet tekinti a zsidó állam fővárosának.

Csak Nyugat-Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának Ausztrália – Kibic Magazin

A keleti részt a palesztin állam fővárosaként ismernék el a békemegállapodás után, és a békéhez kötik izraeli nagykövetségük Nyugat-Jeruzsálembe való átköltöztetését is. “Mostantól Ausztrália elismeri Nyugat-Jeruzsálemet, amely a kneszet és több más kormányzati intézmény székhelye, Izrael fővárosaként” – mondta Scott Morrison ausztrál kormányfő.

“Mostantól Ausztrália elismeri Nyugat-Jeruzsálemet, amely a Kneszet és több más kormányzati intézmény székhelye, Izrael fővárosaként”

– mondta akkor Morrison. A volt miniszterelnök mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az ausztrál nagykövetséget nem helyezik át Tel-Avivból Jeruzsálembe mindaddig, amíg nem születik békemegállapodás az izraeliek és a palesztinok között.

Morrison akkor Donald Trumpot követte, aki 2017 végén jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és rendelkezett arról is, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Aviv városából Jeruzsálembe helyezik át.

Az ausztrál a külügyminisztérium közleménye szerint a kormány most visszatért ahhoz a korábbi és hosszú időn át fenntartott álláspontjához, hogy Jeruzsálem státuszát egy béketárgyalásnak kell rendeznie Izrael és a palesztin emberek között.

Közölték továbbá azt is, hogy az ausztrál nagykövetség Tel-Avivban fog maradni, és hogy Canberra elkötelezett a kétállami megoldás mellett, amelyben Izrael és a leendő palesztin állam egyszerre létezik, békében és biztonságban, nemzetközileg elismert határokkal.

Az ausztrál kormány közölte azt is, hogy mindig szilárd barátai lesznek Izraelnek, ugyanakkor a palesztin nép rendíthetetlen támogatói is egyben.

Hogyan lehet az osztatlan Jeruzsálem két állam fővárosa? – Kibic Magazin

Donald Trump tegnapi bejelentése szerint Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, a jövőben létrejövő palesztin állam fővárosa pedig Kelet-Jeruzsálemben lenne. Vagyis mégsem pontosan így. Tegnap Donald Trump nyilvánosságra hozta az „évszázad egyezségének” elnevezett béketervét, amivel egyszer és mindenkorra véget vetne az izraeli-palesztin konfliktusnak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp