Donald Trump az amerikai zsidók megbecsülését hiányolja

A volt amerikai elnök szerint Izraelben bezzeg könnyedén lehetne akár miniszterelnök.

Donald Trump volt amerikai elnök ismét kijelentette, hogy értetlenül áll az amerikai zsidók részéről érzett megbecsülés hiánya előtt. „Egyetlen elnök sem tett többet Izraelért, mint én” – közölte a Truth Social nevű közösségi médiaplatformon, amelynek ő a tulajdonosa. „Kissé meglepő módon azonban csodálatos evangélikusaink sokkal jobban értékelik ezt, mint a zsidó vallású emberek, különösen azok, akik az Egyesült Államokban élnek.”

Donald Trump az Izraeli-Amerikai Tanács csúcstalálkozóján 2019-ben (Fotó: A Fehér Ház / Wikimedia Commons)

Hozzátette: „Az amerikai zsidóknak össze kell szedniük magukat, és meg kell becsülniük azt, ami Izraelben van – mielőtt túl késő lenne!” Trump azt is mondta, hogy Izraelben „más a helyzet”, és hogy ott „a világon a legmagasabb a támogatottsága”, majd kijelentette ,hogy Izraelben „könnyedén miniszterelnök lehetne”.

A JTA szerint az nem világos, hogy mi késztette Trumpot erre a bejegyzésre, de megismétli benne azokat a megjegyzéseket, amelyeket elnökként már többször is tett.

A bejegyzés napokkal azután érkezett, hogy a jobboldali Amerikai Cionista Szervezet (ZOA) bejelentette, ritka megtiszteltetésben részesíti Trumpot, felsorolva több olyan kezdeményezését, amelyekkel az amerikai politikát Izraelhez közelítette, beleértve az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, a palesztinoknak nyújtott támogatások csökkentését, az iráni megállapodásból való kilépést és Izrael szuverenitásának elismerését a Golán-fennsíkon.

Trumpot az amerikai zsidók körében tapasztalt fogadtatása miatti csalódottsága az elnöksége alatt is foglalkoztatta. Felmérésektől függően Trump 2020-ban a zsidó szavazatok 21-30 százalékát szerezte meg, ami tükrözi a zsidó szavazók évtizedek óta tartó tendenciáját, hogy a demokratákat körülbelül 70 százalékkal favorizálják.

Jelentős támogatottságra talált az ortodox zsidók körében, akik az elmúlt évtizedekben átlagosan politikailag konzervatívabbá váltak. Ugyanakkor egyes zsidó körökben különös visszatetszést váltott ki, mert időnként hajlandó volt elfogadni az antiszemita szélsőségesek támogatását.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp