A kijevi zsidók gyertyafénynél ünneplik Szukotot, miközben rakéták zuhannak le a közelükben

Amikor az első rakétahullám becsapódott a fővárosba, a kijevi zsidó lakosok reggeli imára készültek a szukoti ünnep első napján.

Hétfőn délelőtt az orosz erők több tucat rakétát lőttek ki Ukrajnába, városokat és infrastruktúrát célozva válaszul az orosz irányítás alatt álló Krím félszigetre vezető kulcsfontosságú hídon a hétvégén történt robbanásra.

A lövedékek egy része Kijev szívében csapódott be, a támadásokban több civil meghalt, a lakosok óvóhelyekre húzódtak be.

Amikor az első rakétahullám becsapódott a fővárosba, a kijevi zsidó lakosok reggeli imára készültek a szukoti ünnep első napján.

„Jelenleg nyugalom van” – mondta Mose Azman, a kijevi Brodszkij-zsinagóga főrabbi csütörtökön a The Times of Israel-nak –, de hétfőn minden nem volt nyugodt.

Ima a kijevi Brodszkij zsinagógában

Két rakéta csapódott be néhány száz méterre a zsinagógától, köztük egy a szálloda közelében, ahol Izrael nagykövetségének munkatársai tartózkodnak, amikor az országban vannak.

„Reggel 8 óra volt, ez ébresztett fel minket” – mesélte Azan. „Hatalmas robbanások voltak. Közel voltam a Grads és a Qassam rakéták felrobbanásához Gázában, ez sokkal nagyobb dolog volt.”

A támadás ellenére több mint 100 hívő jelent meg imára, amelyet a főszentély helyett a földalatti ebédlőben tartottak.

„Talán az emberek azt hiszik, hogy a zsinagóga a legbiztonságosabb hely” – mondta Azman.

Az orosz rakéták nagy része elektromos erőművekre irányult, ami áramszüneteket okozott Ukrajna nagyvárosaiban. Az esti Szukkot imákat gyertyafény mellett tartották.

Azman tudomása szerint a zsidó közösség egyetlen tagja sem sérült meg, de egy zsidó férfi tartózkodott a lakásában, amikor az épület tetejét lövedék találta el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp