Ő volt a nagybetűs rabbi – A 100 éve született Schweitzer Józsefre emlékeztek

A Rumbach zsinagógában megtartott eseményen a Schweitzer József-emlékdíj is átadásra került.

Schweitzer József egykori országos főrabbira, a Rabbiképző Intézet volt igazgatójára, egyetemi tanárra emlékeztek születésének 100. évfordulóján, csütörtökön, Budapesten.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke Schweitzer József elhivatott, elkötelezett, hiteles rabbimunkáját méltatta a szervezet, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Magyar Hebraisztikai Társaság emlékülésén.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszél Schweitzer József egykori országos főrabbi születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Felidézte: Schweitzer József 1948-tól Pécsen főrabbiként a helyi vallási és közösségi életet szervezte újjá, de évtizedeken átívelő közösségépítéssel az egész ország zsidó közösségi életének fejlesztője is volt, s a vallásközi párbeszéd előmozdítását és a zsidó értékek megismertetését is feladatának tekintette.

Heisler András hozzátette, Schweitzer József mindezeken a területeken maradandót alkotott, hiszen megmaradt a pécsi közösség, akárcsak a rabbiszeminárium, és a keresztény-zsidó párbeszéd területén is máig ható, életképes innovatív folyamatokat indított be.

Biró Tamás, az OR-ZSE rektorhelyettese arról beszélt: Schweitzer József életműve azt üzeni, meg kell találni az utat a ma emberéhez, tanulással képviselve a zsidóság hagyományát és művelve tudományát.

Biró Tamás, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektorhelyettese (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Öt generációra visszatekintő kapcsolatukat felidézve kijelentette: „családunk számára ő volt a nagybetűs rabbi”, „a neológia megtestesítője”, aki megtalálta a hangot az ultraortodoxiával, a keresztényekkel, a kutatókkal és az egyszerű emberekkel egyaránt, s eközben egyszerre jelenítette meg a zsidó hagyományok és a modern világ értékeit úgy, hogy a két sík nem került konfliktusba egymással.

Olyan embernek nevezte az egykori főrabbit, aki

értelem és érzelem, hagyomány és modernitás, a hagyományos rabbinikus és a modern kritikai tudomány határán tevékenykedett, ötvözve azokat, hiszen a hagyományban látta a fejlődés erejét, azt a forrást, amely megtermékenyíti az időket, megadva a változatlan vallási szellem új formáit.

Verő Tamás főrabbi azt mondta Schweitzer Józsefről, egykori tanáruk, mesterük „tudással felvértezett vallásossággal” tevékenykedett. Radnóti Zoltán főrabbi azt idézte fel tanáráról, hogy ajtaja mindig nyitva állt az emberek előtt, majd azon tanácsát idézte fel: „legyél szerelmes a betűkbe, a szavakba”, mert egy rabbinak ez a feladata.

Kákonyi Anna történész és Jakab Réka, a Fővárosi Levéltár munkatársa, a Schweitzer József-emlékdíj kitüntetettjei, Schweitzer Gábor és Vincze-Schweitzer Judit társaságában (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az eseményen adták át a Schweitzer József-emlékdíjat; az elsősorban a héber nyelvhez és írásbeliséghez kapcsolódó kutatásokért odaítélt elismerést az idén Jakab Réka és Kákonyi Anna vehette át, a veszprémi zsidóság társadalom- és gazdaságtörténetét feltáró tanulmányukért.

Bemutatták a Magyar Hebraisztikai Társaság centenáriumi emlékkötetét is.

Emléktáblát avattak a 100 éve született Schweitzer József főrabbi tiszteletére – Kibic Magazin

Az emléktáblát a 13. kerületi önkormányzat helyezte el a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga falára. Schweitzer József Széchenyi-díjas tudós, egyetemi tanár és rektor, országos főrabbi, a 13. kerület díszpolgára születésének 100. évfordulója alkalmából családtagjai, barátai, tanítványai és tisztelői jelenlétében tegnap emléktáblát avattak tiszteletére a 13. kerületi Hegedűs Gyula utcai zsinagóga falán, számol be a mazsihisz.hu.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp