Diszkriminációnak számít Izrael bojkottálása a spanyol legfelsőbb bíróság szerint

A spanyol parlament ezzel párhuzamosan egy olyan törvényt fogadott el, amely megtiltja az antiszemita nézeteket terjesztő szervezetek állami finanszírozását.

Az elmúlt évek során több tucat spanyol bíróság utasította el nonprofit szervezetek, önkormányzatok és más csoportok Izrael-bojkottját. Most az ország legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy az Izrael bojkottálására irányuló, BDS-mozgalom diszkriminatív, amely sérti az alapvető jogokat, írja a JTA.

A spanyol parlament közben egy olyan törvényt fogadott el, amely megtiltja az antiszemita nézeteket terjesztő szervezetek állami finanszírozását. A törvény az antiszemitizmus Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) definícióját használja, amely az antiszemitizmus példájaként említi az Izrael-kritika egyes formáit.

A spanyol legfelsőbb bíróság szeptember 20-án hozott és a múlt héten közzétett döntése egy palesztinbarát nonprofit szervezet, az Associacion Interpueblos által benyújtott fellebbezésről szólt, amely egy alacsonyabb szintű bíróság 2020-as döntését támadta meg, amely diszkriminatívnak nevezett egy Izrael bojkottjára irányuló konkrét akciót.

Az ACOM, egy Izrael-párti spanyol nonprofit szervezet, amely több szervezetet is beperelt Izrael diszkriminálása miatt, az ítéletet jelentős győzelemként könyvelte el. Spanyolország egykoron az Izrael elleni BDS (bojkott, elidegenítés és szankciók) mozgalom törekvéseinek melegágya volt.

A csoport szerint egy sor alacsonyabb szintű bírósági ítélet Spanyolországban visszaszorította ezt a tendenciát, de ezek csak egyedi esetekre vonatkoztak, és így korlátozott hatást gyakoroltak, de a szeptember 20-i ítélet precedensként fog működni, amely a jövőben minden esetre alkalmazható lesz.

Nem vezet sehová az izraeli kutatók bojkottálása az egyik legjelentősebb tudományos folyóirat szerint – Kibic Magazin

Az izraeli tudósok bojkottálása helyett inkább a palesztin kutatókat kellene segíteni az egyik legjelentősebb tudományos folyóirat, a Nature szerint. A tudomány ugyan nem fogja megoldani az izraeli-palesztin konfliktust, de segíthet a nemzetközi párbeszéd fenntartásában. A brit Nature már korábban is felszólalt az izraeli kutatók 2002-ben kezdődött akadémiai bojkottálása ellen.

A fellebbezést megelőzően a spanyolországi palesztinbarát csoportok nem fordultak a legfelsőbb bírósághoz, mert féltek a vereségtől és a precedens teremtésétől. „Ez számunkra is kockázatot jelentett, de a jogi csapatunk keményen dolgozott, és ezt a kockázatot történelmi lehetőséggé változtatta” – írta az ACOM szóvivője a JTA-nak küldött e-mailben.

A spanyol legfelső bíróság döntése hasonló a Franciaországban alkalmazott gyakorlathoz, ahol az Izrael bojkottálására tett kísérletek 2003-ban egy olyan törvény elfogadásához vezettek, amely diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek nyilvánít minden olyan kísérletet, amely célja egyes országok negatív megkülönböztetése.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp