Menopauza után, beültetett petefészekkel szült egy izraeli vallásos nő

Az orvos sírva fakadt, amikor meglátogatta a 46 éves nőt és a kisbabát; szerinte a siker azt jelenti, hogy a gyermekvállalási éveket meg lehet hosszabbítani.

Izraeli nő a menopauza után szült, amelyet 20 éve fagyasztott petefészek beültetése tett lehetővé. A nőnél visszafordították a menopauzát, és most egy egészséges kislánynak adott életet. A nő a lányát Eshkarnak nevezte el, ez egy bibliai szó, és ajándékot jelent.

Tzvia, a kislánya és az orvosa

Tzvia, a 46 éves, vallásos nő, aki a húszas éveiben fagyasztotta le a petefészkét, amikor rákkal diagnosztizálták.

Revel, a nőgyógyászat és a szülészet vezető specialistája nem sokkal a rák diagnózisa után találkozott Tzviával. „Azt mondták neki, hogy agresszív kemoterápiára van szüksége, ami árthat a petefészkeinek” – emlékezett vissza.

„Tzvia vallásos zsidó nők, aki számára fontos volt, hogy gyermekei legyenek. Amikor engedélyt kaptam [az etikai testületektől], hogy eltávolítottuk a jobb petefészkét a csontvelő-átültetése előtt.”

Akkoriban még csak elméletben volt lehetséges az, hogy egy egészséges petefészket visszaültethetnek egy nőbe, miután felépült a rákból. 2016-ban egy dubaji nő volt az első, aki gyermeket szült petefészek-retransplantáció után, és azóta több száz terhesség történt világszerte ilyen módon – igaz, egyik esetben sem volt a petefészek két teljes évtizedig lefagyasztva, írja a The Times of Israel.

A petefészek visszaültetés és a menopauza visszafordítása után azonban Tzvia spontán esett teherbe.

„A szülés után meglátogattam az otthonában, és örömkönnyekben törtem ki, arra gondolva, hogy egy hús-vér kisbaba születhet laboratóriumi álmokból” – tette hozzá Revel.

„Ez nemcsak világrekord, hanem annak a lehetőségét is felveti, hogy a jövőben egy nő rutinszerűen sokkal idősebb korban teherbe eshet. Sőt, ez azt sugallja, hogy ez módot nyújthat a menopauza tényleges megelőzésére.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp