Hatalmas Horthy-festmény alatt ülésezett a közgyűlés Kecskeméten

A kecskeméti városháza dísztermének falán lévő festményt ez idáig mindig letakarták a közgyűlés ülései alatt.

A 3X2 méteres festmény 1944-ben készült és Horthy Miklós kormányzó 1920-as kecskeméti látogatását örökíti meg. A képet a háború után letakarták, majd lefestették, egészen addig így is volt, amíg a díszterem 2014-es felújítása során egy munkás véletlenül rá nem bukkant, írja a Telex. A képet ezután helyreállították, az akkori polgármester és a közgyűlés viszont megállapodott abban, hogy a festményt hivatalos események, így a közgyűlések, alkalmával egy függönnyel eltakarják.

Kopping Rita, a DK önkormányzati képviselője viszont most csütörtök reggel arról számolt be a Facebookon, hogy zajlik éppen a közgyűlés ülése, de a Horthy-festmény nincs letakarva.

 

A képviselő a Telexnek elmondta, hogy kérték ugyan a festmény letakarását, ezt azonban a fideszes polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia nem engedélyezte, és azt mondta, a következő közgyűlésen szeretné külön napirendi pontként tárgyalni a festmény sorsát, hogy közgyűlési döntés is szülessen róla. Az ellenzéki képviselők ezt követően kivonultak az ülésteremből.

A lap megkereste az üggyel kapcsolatban a polgármestert és a jegyzőt, akik egyelőre még nem válaszoltak a kérdésekre.

Kitört a Horthy-szobor avatási hullám? – Kibic Magazin

Nemrég a Parlamentben, október 15-én Szegeden is Horthy szobrot avatnak. A domborművet az állami tulajdonú Dél-vidék Házban avatják fel. A helyszínválasztás nem véletlen. Botka László polgármester korábban azt mondta, amíg ő polgármester, addig Horthynak nem lesz szobra Szegeden. Most azért tud mégis lenni, mert a Dél-vidék Ház állami terület, nincs, nem lehet beleszólása abba Szegednek, hogy ott milyen szobrot állítanak fel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp