Emléktáblát avattak a 100 éve született Schweitzer József főrabbi tiszteletére

Az emléktáblát a 13. kerületi önkormányzat helyezte el a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga falára.

Schweitzer József Széchenyi-díjas tudós, egyetemi tanár és rektor, országos főrabbi, a 13. kerület díszpolgára születésének 100. évfordulója alkalmából családtagjai, barátai, tanítványai és tisztelői jelenlétében tegnap emléktáblát avattak tiszteletére a 13. kerületi Hegedűs Gyula utcai zsinagóga falán, számol be a mazsihisz.hu. A főrabbi 1982 és 1985 között ebben a zsinagógában szolgált.

Fotó: BZSH

„Mindenki szerette és tisztelte a főrabbit, hiszen az emberek megérezték, hogy értük él, s ennek egyik titka az volt, hogy ő a személyiségével és stílusával meg tudta szólítani az embereket. Hatni tudott, hiszen személyes kisugárzása olyan tekintéllyel párosult, amelyet nem tudott megrontani a vezetői beosztás és a hatalom érzete, mindvégig meg tudott maradni szerény és tisztességes embernek”

– mondta az eseményen a portál beszámolója szerint Tóth József, a 13. kerület polgármestere.

A polgármester arról is beszélt, hogy Schweitzer József sosem tett különbséget ember és ember között, kifogyhatatlan erővel segítette a rászorulókat, a bölcsességével békességet sugárzott, mindenkivel szót értett és mindenkit meghallgatott.

Az emléktábla leleplezését követően Bálint András színművész elszavalta Radnóti Miklós Sem emlék, sem varázslat című, 1944-ben írt versét. Az eseményen közreműködött a Klezmerész együttes.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp