Izraeli énekesnő dala lett az iráni tiltakozók himnusza

Liraz Charhi titokban iráni zenészek részvételével rögzítette legújabb lemezét Isztambulban. Most az izraeli énekesnő az iráni tüntetők hangja lett.

Liraz Charhi izraeli énekesnő és színésznő Zan Bezan című dala, amelyet iráni művészekkel együttműködve rögzített igen népszerűvé vált az Iránban tüntetők körében. Az izraeli 12-es csatorna riportja szerint a dalban elhangzó szavak: „Meddig fogunk hallgatni, meddig fogjuk lehajtani a fejünket?” hallhatók az Iráni tiltakozásokról szóló videókban, és felhangzanak azokon a demonstrációkon is, amelyeket a 22 éves Mahsa Amini halála váltott ki.

Charhi, aki a Teherán című izraeli tévésorozatban a Moszad egyik kémnőjét alakítja, előző lemezéhez távolról, online együttműködésben rögzített zenét névtelen iráni zenészekkel. Legutóbbi, Roya – perzsául fantázia – című albumát azonban már személyesen vette fel négy iráni művésszel Isztambulban az év elején. Ami már csak azért is rendhagyó, mivel az 1979-es iszlám forradalom óta Irán ellenségnek tekinti a zsidó államot, és még az izraeliekkel való művészi együttműködés is büntetendő Iránban.

Az idén tavasszal Budapesten is fellépő izraeli énekesnő a 12-es csatornának elmondta, hogy Naz című debütáló albuma nagyon népszerű lett Iránban a 2018-as megjelenését követően. „Nagyon hamar videókat kaptam nőkről, akik underground bulikon táncoltak, levették a csadorjukat és ezekre a dalokra táncoltak” – mesélte Charhi.

Miután a második, Zan című albumán online csatornák segítségével iráni művészekkel dolgozott együtt, Charhi februárban titokban Isztambulba hívta a zenészeket, hogy felvegyék harmadik albumát. Törökország azon kevés országok egyike, ahová az irániak vízum nélkül utazhatnak.

Charhi az album felvételei után nyáron turnéra indult, amikor az egyik zsidó kulturális fesztivál felajánlotta neki, hogy iráni társaival együtt lépjen fel a lengyelországi Krakkóban, a Régi Zsinagógában tervezett előadáson. Az iráni zenészek beleegyeztek, és arcukat eltakarva léptek fel.

Az iráni tüntetések kitörése óta Charhi az Instagramon keresztül kap üzeneteket iráni rajongóitól, akiket az izraeli énekesnő támogatásáról biztosított. „Köszönöm, hogy a hangunk vagy, soha nem felejtelek el” – állt az egyik üzenetben. „Imádom a perzsa nyelvű dalaidat, és remélem, hogy egy nap a gyönyörű Teheránban fogsz énekelni” – írta egy másik rajongó.

Utóbbi kívánság bizonyára nem Liraz Charhin fog múlni, aki a 12-es csatornának úgy nyilatkozott, hogy szívesen venné fel a negyedik lemezét Teheránban.

Perzsául éneklő izraeli énekesnő a világ legrangosabb világzenei toplistájának élén – Kibic Magazin

Liraz Charhi tavaly novemberben megjelent lemezén titokban iráni zenészek is közreműködtek. A csak röviden Liraz néven előadó izraeli énekesnő Zan című lemeze vezeti a világ legrangosabb világzenei toplistájának (World Music Charts Europe) legfrissebb, februári listáján, számolt be az MTI. A hírügynökség híradásából az is kiderül, hogy a listán több magyar művész Lajkó Félix (7.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp