Az év zenekara lett a Budapesti Fesztiválzenekar Londonban

A világszerte leadott több mint tízezer szavazat mintegy 38 százalékát kapta meg Fischer Iván együttese, és mások mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért.

A világ legrangosabb komolyzenei szaklapja, a Gramophone kedd esti londoni gáláján a BFZ vehette át az év zenekara elismerést.

Az év zenekara díjat a nemzetközi közönségtől kaptuk, és ennél nincs fontosabb. Erről Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója beszélt múlt hét szerdán egy online sajtóbeszélgetésen.

„Az év zenekara kategória az egyetlen, amelyet nem odaítélnek, hanem a közönség szavazatai döntenek el. Mi a zene szépségét, örömét igyekszünk megosztani a hallgatókkal, és a díj most ezt jelzi vissza számunkra” – fogalmazott Berlinből Fischer Iván.

Elmondta, hogy a díj talán fokozni fogja az érdeklődést a Fesztiválzenekar iránt, és ösztönzi a koronavírus-járvány során óvatossá vált közönség visszaszivárgását a koncerttermekbe.

Fischer Iván együttese mások mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért, és a világszerte leadott több mint tízezer szavazat mintegy 38 százalékát kapta meg. A BFZ-t előző évi Brahms-felvétele alapján szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, amelyből a nemzetközi közönség választhatta ki kedvencét.

Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója Londonból arról beszélt, hogy a kedd esti gála a nemzetközi zenei szakma csúcseseménye volt, lemezkiadók, ügynökségek, zenészek részvételével. Mint kifejtette, a klasszikus zene olyan exportcikke Magyarországnak, amelyet az egész világon ismernek. “Fontos a laikusok és a döntéshozók figyelmét is felhívni arra, hogy a kultúra olyan szegmenséről van szó, amelyet támogatni kell” – tette hozzá a menedzser-igazgató.

A sokrétű közönségkapcsolatot kiépítő Fesztiválzenekar egyebek közt zsinagóga-koncerteket is tartott az EMIH-hel közös szervezésben, amelyek során a vidéki városok hajdanvolt zsidó közösségére is felhívták a figyelmet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp