Európa reménykedhet: újabb jelentős gázforrást találtak Izraelben

A Hermes kutatófúrása a becslések szerint 7-15 milliárd köbméteres új kereskedelmi gázleletet hozott. Közben egy közeli mezőn meg is kezdik a gázkitermelést Izrael partjainál.

Az Energean vállalat csütörtökön jelentette be a tel-avivi és a londoni tőzsdén, hogy az izraeli tengeri vizeken lévő Hermes mezőn új gázleletet talált. A Hermes a Karish mezőtől délkeletre található, amelynek kitermelési jogait a brit-görög Energean vállalat birtokolja, és ahol a napokban indul meg a gázkitermelés.

A vállalat azt reméli, hogy a feltárástól lehetővé válik a Karish és a Tanin mezőin lévő földgáz becsült mennyiségének további finomítása, amely az Energean közleménye szerint jelenleg elméletileg 58 milliárd köbméterre tehető, írja az israelnationalnews.com.

A vállalat szerint a Hermes felfedezés csökkentette más közeli területek, például a Poseidon és Orpheus struktúrák feltárásának kockázatát.

Mindegyik blokk izraeli vizeken található, attól a tengeri területtől délre, amelynek tulajdonjogát Izrael és Libanon vitatja.

Elkezdődik a gázkitermelés

A Libanonnal fennálló feszültségek ellenére Izrael zöld utat adott az Energean fúrótársaságnak, hogy megkezdje fúrótornyának működését Karish-ban.

Az Israel Hayom jelentése szerint az első szakaszban csak egy „műszaki tesztről” van szó. A tesztelési fázis befejezése után, néhány héten belül megkezdődik tényleges a gáztermelés magáról a mezőről.

Az izraeli biztonsági erők három héttel ezelőtt adtak engedélyt az Energeannak a Karish gázmező üzemeltetésére, az energiaügyi minisztérium által a vállalatnak adott hivatalos engedély részeként. A cégnek azt mondták, hogy a tárgyalások és a Hezbollah terrorszervezet vezetője, Naszrallah fenyegetései ellenére az IDF és a védelmi minisztérium szempontjából nincs ok arra, hogy az Energean szakmai megfontolásai szerint ne kezdjék meg a gázkitermelést.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp