A tudomány világába ad betekintést a Mazsike őszi Sétafesztiválja

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület az október 7-9. közötti eseményét Richter Gedeonra emlékezve faültetéssel nyitja meg.

Lassan magunk mögött hagyjuk a Covid-járványt, ami ismét két táborra osztotta az emberiséget. Egyikük – reméljük, a többség – hisz a tudományban, amelyik segített legyőzni a betegséget. A másik csoport – talán a kisebbség – mindezt a csodának tulajdonítja.

A Mazsike tavaszi Sétafesztiválja (Fotó: Győri Aliz / Mazsike / Facebook)

„Mi a többséghez tartozunk, és másokat is szeretnénk meggyőzni a tudomány fontosságáról, erejéről. Ezért is választottuk az idei Sétafesztivál kiemelt témájának a tudományt, a kutatást, az innovációt és az oktatást”

– áll a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) által kiadott közleményben.

Több mint harminc séta, a meglátogatható intézmények többsége a tudomány világába ad betekintést. A három napon át tartó Sétafesztivál fővédnöke Freund Tamás az MTA elnöke. A programhoz sok sikert kívánt Karikó Katalin, aki sajnálja, hogy nem tud személyesen jelen lenni.

A MAZSIKE hagyományainak megfelelően egy emlékfa ültetéssel indítja a Sétafesztivált. Ezúttal Richter Gedeonra, a nemzetközi hírű kutatóra, feltalálóra, gyógyszerészre emlékezünk faültetéssel utolsó lakhelyén, a XIII. kerület Katona József utca 21. sz. ház előtt, ahonnan 1944. december 30-án hurcolták el a nyilasok és lőtték a Dunába.

A Richter Gedeon emlékfát 2022. október 7-én, pénteken, 17 órakor ültetjük el. Az esemény jelen lesz Freund Tamás az MTA elnöke, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere. A résztvevők ezt követően megkoszorúzzák a házon található emléktáblát.

18 órától pedig egy rövid koncerttel zárul a megnyitó a XIII. kerületi Ditrói Mór utcában, ahol Darvas Kristóf és Matisz Flóra Lili régi pesti zsidó dalokat ad elő.

A Sétafesztivál részletes programja a MAZSIKE honlapján található meg. Információ: Turai Júlia program koordinátor (+36/30/740-2601, mazsike@gmail.com)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp