Egészségi állapota miatt visszavonul Daniel Barenboim

A sztárkarmester és zongoraművész súlyos neurológiai állapotára hivatkozva bejelentette, hogy visszavonul, és nem vállal több fellépést.

A BBC News emlékeztetett rá, hogy a 79 éves, Berlinben élő karmester már hónapokkal ezelőtt lemondta tervezett koncertjeit az egészségi állapota miatt.

Daniel Barenboim (Fotó: Wikimedia Commons)

Kedden a Twitteren közölte, hogy a következő hónapokra vállalt előadásait is lemondja. “Az egészségem az utóbbi hónapokban megrendült” – magyarázta, és azt is írta, hogy jelenleg arra kell összpontosítania, hogy fizikailag megerősödjön.

Mint fogalmazott, a közleményt „büszkeséggel elegy szomorúsággal” fogalmazta meg. „Egész életemet a zenében és a zenén keresztül éltem, és folytatni is fogom ezt mindaddig, amíg az egészségem engedi” – tette hozzá.

A zsidó családban Argentínában született Barenboim fiatal zongoravirtuózként kezdte pályafutását. Kamasz korában költözött családjával Izraelbe, ahol vezető karmester vált belőle.

1967-ben kötött házasságot a brit csellistával, Jacqueline du Prével. Felesége halála után Elena Baskirova orosz zongoraművészt vette el.

Daniel Barenboim és Jacqueline du Pré esküvője 1967-ben Jeruzsálemben (Fotó: Benno Rothenberg /Meitar gyűjtemény / Izraeli Nemzeti Könyvtár / A Pritzker család nemzeti fotográfiai gyűjtemény / Wikimedia Commons)

A világ egyik leghíresebb klasszikus zenésze, 1992 óta a berlini Állami Opera zeneigazgatója. Ő volt a társalapítója a Nyugat-Keleti Díván Zenekarnak, amely arab és izraeli zenészek részvételével alakult.

2019-ben elnyerte a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárjáról, Köln egykori polgármesteréről elnevezett Konrad Adenauer-díjat.

Barenboim 30 éve áll a legrangosabb berlini operaház élén, kinevezése 2027-ig szól. A Staatskapelle Berlin, az operaház zenekara örökös vezető karmesterévé 
nyilvánította a dirigenst.

2011-ben tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki munkásságáért, amit a közel-keleti megbékélésért a zenén keresztül fejtett ki.Izraeli állampolgársága mellett 2008-ban elfogadta a tiszteletbeli palesztin állampolgárságot is.

Tavaly a BBC egy róla készült dokumentumfilmmel tisztelgett a karmester előtt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp