Budapestre érkeztek a Rossz zsidók

A Gólem Színház új előadása azt a közhelyet igyekszik lebontani, hogy minden zsidó ember és család jó, becsületes és hibátlan.

Október 6-án új bemutatóval jelentkezik a Gólem Színház: a londoni West End és a New York-i Broadway után most végre Budapestre jönnek a Sunday Times szerint „hólyagpukkasztóan vicces” Rossz zsidók.

Fotó: Hirling Bálint / Gólem Színház

Az amerikai Joshua Harmon „sokkolóan jó” (The Independent) darabjának magyarországi ősbemutatóját Borgula András rendezte. Az előadásban Kanyó Kata, Kádár Kinga, Kerekes Marci és Hencz András látható.

„Daphna Feygenbaum egy »igazi zsidó«; még a pasija is izraeli, szóval biztos az. Nagyon szeretné megörökölni a nagypapa nyakláncát. Amikor Liam, az unokatestvére hazahozza a nemzsidó barátnőjét a nagypapa temetésének másnapján és bejelenti, hogy a féltett nyaklánc az ő tulajdonában van, kitör balhé. Igazi zsidó balhé családról, hitről identitásról és az örökségről”

– áll az előadás színlapján.

Borgula András, az előadás rendezőjének elmondása szerint az előadás azt a közhelyet igyekszik lebontani, hogy minden zsidó ember és család jó, becsületes és hibátlan.

Fotó: Hirling Bálint / Gólem Színház

„A rólunk szinte kötelezően gondolt képet árnyaljuk. Ráadásul, mivel kevés kortárs, zsidó tematikájú előadás születik, a drámairodalom nem igazán mutatja meg, hogy hogyan élnek, mit gondolnak, hogyan szeretnek és gyűlölnek a zsidók. Ezért is tartom fontosnak Joshua Harmon darabját”

– mondta Borgula. Hozzátette:

„Noha a Rossz zsidók egy amerikai szerző írása, amerikai fiatalokról, de azt hiszem, hogy a hazai zsidó és nem zsidó közönség számára is jól ismert érzéseket, kézzel fogható problémákat jár körül.”

Rossz zsidók – fújták fel a Gólem Központtal szemközti falra és írták a járdára is – Kibic Magazin

A biztonsági kamera felvételt is rögzített az esetről! Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője meglepődve látta a reggeli nyitáskor, hogy valaki vagy valakik feliratokat helyeztek el a Gólem Központ előtt. A járdára és a szemközti üres telek kapujára is a ROSSZ ZSIDÓK feliratot fújta valaki.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp