Az ortodox diákok kétszer nagyobb valószínűséggel élnek át szexuális zaklatást

A nemek szerinti elkülönítés nem csökkenti a gyermekek elleni szexuális zaklatások számát, állítja az izraeli jóléti minisztérium adatain alapuló jelentés.

Egy liberális ortodox szervezet múlt vasárnap közzétett, új jelentése szerint az izraeli vallási iskolákba járó gyerekek kétszer nagyobb eséllyel szenvednek el szexuális zaklatást, mint a kortásaik.

Az izraeli jóléti minisztérium adatain alapuló jelentésből kiderül, hogy a világi iskolarendszerben minden 1000 diákból 1,04 részesült terápiában, miután szexuális zaklatás áldozata lett. A szigorúan ortodox rendszerben ez csaknem megduplázódik, 1,98 tanulóra, az állami fenntartású vallási szektorban pedig több mint kétszeresére, 2,39 diákra nő.

A tanulmányt a progresszív vallásjogi csoport, a Ne’emanei Torah Va’Avodah Movement készítette. A szervezet vezetője, Shmuel Shattach azt mondta, hogy ez azt mutatja, hogy a gyerekek nemek szerinti elkülönítése, mint a legtöbb vallási iskolában, nem csökkenti a gyermekek elleni szexuális zaklatások számát – írja a The Times of Israel-re hivatkozva a Jewish Chronicle.

Shattach azt mondta: “Egyik szakértőt sem lepték meg az eredmények. Egyikük sem mondta azt, hogy “Nem, a számok biztosan tévesek.” Minden szakember, aki ezzel a témával foglalkozik, azt mondta, hogy az általunk talált számadatok a valóságot tükrözik.”

A tanulmányban felhasznált számadatok a Központi Statisztikai Hivataltól származtak, amelyek az önkormányzatok szociális hivatalaitól összegyűjtött adatokon alapulnak.

Fontos megjegyezni, hogy a számokból kiderül, hogy az áldozatok milyen típusú iskolába jártak, de ez nem jelenti azt, hogy a bántalmazás az iskolában történt. Azt is meg kell jegyezni, hogy a számok csak a bejelentett eseteket mutatják be. Shattach azt mondja, hogy az izraeli szigorúan ortodox közösségek hajlamosak kevésbé jelenteni a visszaéléseket.

A tanulmány feltárja, hogy Izraelben az állami vallásos és szigorúan ortodox iskolákban tanuló férfiak és nők egyaránt magasabb arányban szenvednek szexuális zaklatást. A férfi tanulók aránya több mint háromszorosa volt (0,61 diák minden 1000-re), mint világi társaiké (2,07 a szigorúan ortodox iskolákban, 2,3 a nemzeti-vallásos iskolákban).

Sattach azt mondta, hogy bár nem tudja bizonyítani, hogy a vegyes iskolák jobbak, azt “teljesen be tudja bizonyítani, hogy a nemi szegregáció nem segít.”

Sattach magyarázatot is adott a magasabb visszaélési arányra. Például a nemek szerint elkülönített állami-vallási iskolákban több férfi tanár van, akik statisztikailag nagyobb valószínűséggel követnek el szexuális visszaélést. A világi iskolákhoz képest alacsonyabb színvonalú képzést és felügyeletet is említi.

Sattach azt is feltételezte, hogy a szigorúan ortodoxok családi felépítése azt jelenti, hogy általában több gyermeket vállalnak, mint a világi családoknál, ami szintén hozzájárulhat a bántalmazások magasabb arányához: “Ha három gyereked van, nyomon követheted, hol vannak. Tíznél ez nehezebb.”

Ciszjordánia területén található néhány város, ahol a legmagasabb a bejelentett szexuális visszaélések aránya, itt probléma lehet az is, hogy gyengébb a kormányzati felügyelet, mint Izrael többi részén.

Sattach azt mondta: „A nemek szerint szegregált társadalmakban ott van a hamis biztonságérzet, hogy a szülők azt gondolják, ide csak fiúk vagy csak lányok járnak. Ráadásul általában kevesebb figyelmet fordítanak rájuk, és a gyerekek nem is tudják, hogy nem elfogadható, ami történik velük.”

Hozzátette: „Egy világi közegben nincs hamis biztonságérzetünk. Beszélünk a [szexuális zaklatásról] is, arról, mi minősül visszaélésnek. A gyerekeknek megvan a megfelelő terminológiájuk ahhoz, hogy megértsék a problémát, hogy megértsék, mi a helyes és mi a helytelen.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp