Kitört a Horthy-szobor avatási hullám?

Nemrég a Parlamentben, október 15-én Szegeden is Horthy szobrot avatnak.

A domborművet az állami tulajdonú Dél-vidék Házban avatják fel. A helyszínválasztás nem véletlen. Botka László polgármester korábban azt mondta, amíg ő polgármester, addig Horthynak nem lesz szobra Szegeden. Most azért tud mégis lenni, mert a Dél-vidék Ház állami terület, nincs, nem lehet beleszólása abba Szegednek, hogy ott milyen szobrot állítanak fel.

Túri Török Tibor alkotásnál avatóbeszédet mond a szeged.hu információi szerint:

  • Biernacki Karol, Lengyelország tiszteletbeli konzulja, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója,
  • Dorogi György, a Mi hazánkkal a Csongrád-Csanád megyei közgyűlésbe bejutott
  • és elvileg Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság fideszes országgyűlési képviselője.

A szeged.hu megkereste Heisler Andrást is, a Mazsihisz elnökét, aki az ügy kapcsán azt mondta: „Ez a fajta Horthy-kultusz, ami szép lassan kiépül Magyarországon megítélésünk szerint rombolja a hazai demokráciát. Úgy gondoljuk, Horthynak felelőssége van ennek a 600 ezer magyar zsidó állampolgárnak a meggyilkolásáért. De óriási felelőssége van a II. magyar doni hadseregnek az elvesztésében is. Ezért nem gondoljuk azt, hogy egy ilyen politikus bármilyen szinten referenciaszemély lehetne a magyar politikában.”

A Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés résztvevői a XI. kerületi Szent Gellért téren 2020. március 1-jén. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp