150 éves a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

A pompásan épült imaház egészen megtelt az ájtatosak és a hivatalos vendégek nagy számával.

„(Z s i n a g ó g a – s z e n t e l é s.) Az ó-hitű zsidók Rombach-utczai zsinagógája ma délelőtt 9 órakor szenteltetett fel ünnepélyesen. A pompásan épült imaház egészen megtelt az ájtatosak és a hivatalos vendégek nagy számával. Lányi úr, mint a pesti hitközség elnöke, felolvasván a templomépítési bizottság jelentését, valamint a Barnay titkár az alapkő számára rendelt magyar és héber szövegű okmányt, letétetett az alapkő, azután behozatván 24, gazdagon diszitett thora, a szent ládába helyeztetett, az „örök lámpa“ meggyújtásával befejeztetett az ünnepély első része. Azután az ünnepi szónoklat és a felavató ima következett, melyeket Pollak rabbinus mondott el, és ezzel az ünnepély véget ért”

– olvasható a Pesti Napló 1872. október 2-i számában megjelent híradásban, amelyet most mazsihisz.hu idézett fel.

A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A Rumbach zsinagóga felavatásának 150. évfordulója alkalmából megjelent írás szerint az építkezést több mint tíz éves előkészítő munka előzte meg, amely nem volt mentes a vitáktól és a feszültségektől. Az akkori hitközségi vezetés azonban olyan erélyesen lépett fel a zsinagóga építése mellett, hogy sikerült minden akadályt elhárítani, így 1872. október 1-én megtörténhetett az ünnepélyes avatás.

A Rumbach zsinagóga múltjáról és a felújítás előtti állapotáról ebben a cikkben lehet olvasni:

Egyszer szép lesz? – Talán most eldőlhet a Rumbach utcai zsinagóga sorsa – Kibic Magazin

A Rumbach utcai zsinagógából majdnem irodaház és rendezvényterem lett, később viszont a Zsidó Múzeum részeként újították volna fel. Most a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Együttélés Háza néven tervezi a hányattatott sorsú zsinagóga újrahasznosítását. Tervek már vannak, ígéretek a projekt finanszírozására szintén, a nagy kérdés pedig, hogy az épület turisztikai, közösségi, kiállító vagy éppen szakrális funkcióján legyen a hangsúly.

Az épület felújításának körülményeiről ebben a cikkünkben számoltunk be:

A zsidó és nem-zsidó együttélés kerül a megújuló Rumbach zsinagóga fókuszába – Kibic Magazin

A felújítási munkálatok kellős közepén jártunk a Rumbach utcai zsinagógában, ahol Kiss Henriett avatott be minket az itt létrejövő Együttélés Háza részleteibe. A Mazsihisz alelnökét nemrég nevezték ki a projekt koordinációs vezetőjének. A Rumbach utcai zsinagóga homlokzatáról már lekerültek az állványok, és láthatóvá vált, miként újult meg kívülről az épület.

A megújult zsinagóga avatásáról pedig itt írtunk:

Utcai díszmenet kísérte a Tórát a megújult Rumbach utcai zsinagóga avatására – Kibic Magazin

Az 1872-ben épült, a második világháború óta romos épületet négy év alatt, a kormány 3,2 milliárdos támogatásával újították fel. Hosszú idő után ráadásul ismét imádkoztak a Rumbach zsinagógában, miután a megnyitó a Mincha imával zárult. A megnyitó ünnepség előtt a Tórát a Dohány utcai zsinagógától indulva a Károly körúton át, a Madách tér érintésével fúvósokkal kísért díszmenet vitte a Rumbachba.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp