Folyékony vizet fedeztek fel a Marson

Az általunk ismert élet kifejlődésének elengedhetetlen eleme a folyékony víz.

A földi élet az óceánokban kezdődött, így a földön kívüli élet keresése során is kulcsfontosságú kérdés a folyékony víz jelenléte. Éppen ezért rendkívüli az a felfedezés, hogy folyékony vizet találtak a Marson. A hírt a Nature Astronomy folyóirat tette közzé csütörtökön egy tanulmányban.

A Marsnak, akárcsak a Földnek, mindkét póluson vastag vízjégsapkái vannak. Míg azonban a Föld jégsapkái alatt víz található, a Marson lévő jégsapkákról sokáig azt gondolták, hogy szilárdak.

A Cambridge-i Egyetem által vezetett nemzetközi kutatócsoport most az első független bizonyítéksorról számol be, amely folyékony víz jelenlétét mutatja a Mars déli sarki jégsapkája alatt, írja a jpost.com.

A csapat finom mintázatokat azonosított a jégsapka magasságában a felső felület alakjáról az űrhajó lézer-magasságmérő mérésével. Ezek a minták megegyeztek a számítógépes modell előrejelzéseivel, hogy a jégsapka alatti víztömeg hogyan befolyásolja a felszínt.

„Az új topográfiai bizonyítékok, a számítógépes modelleredmények és a radaradatok kombinációja sokkal valószínűbbé teszi, hogy legalább egy szubglaciális folyékony vízterület ma is létezik a Marson, és a Marsnak még mindig geotermikusan aktívnak kell lennie ahhoz, hogy megtartsa a vizet. a jégsapka folyadék alatt” – mondta Neil Arnold kutatásvezető, a cambridge-i Scott Polar Research Institute professzora.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp