Felépítenék a csodarabbi zsinagógájának korhű mását Bodrogkeresztúron

Immáron három új cég is segíti a haszid zsidók zarándoklatát a csodarabbi sírjához.

Tömegesen érkeznek haszidok a közel 100 évvel ezelőtt elhunyt csodarabbi Reb Steiner Sáje sírjához minden évben Bodrogkeresztúrra, ami jelentős turisztikai és ingatlanpiaci keresletet eredményezett Tokaj környékén, írja a HVG.

Haszid zarándokok imádkoznak a csodarabbi sírjánál Bodrogkeresztúton

A lap arról is beszámolt, hogy a zarándoklatot három új cég segíti. A Reb Shayeles House Kft., valamint a Reb Shayeles House Real Estate, illetve Event Kft. tulajdonosa Rubin Shaye, akinek a családja a fenntartója a rabbi emlékházának és a bodrogkeresztúri zsidó temetőnek.

Az ügyvezető, Goldmann Benjámin a HVG-nek elmondta, hogy szerették volna átláthatóbbá tenni a tevékenységüket, így az egyik cég az emlékházat tartja fenn, a másik az évfordulós eseményeket szervezi, a harmadik pedig ingatlanfejlesztéssel foglalkozik.

A HVG megtudta, hogy a közeljövőben megkezdik a rabbi zsinagógájának korhű újjáépítését. Az épületet a világháború után az állam elkobozta, és előbb egy kerámiagyár raktára lett, majd leégett és elbontották. A cégtulajdonosnak tavaly sikerült megvásárolnia a helyére épített ingatlant, így most a tervek készülnek.

Bodrogkeresztúron három zsinagóga is működött, közülük már csak az egyik épülete maradt meg, amelyben ma az Aggteleki Nemzeti Park Zempléni Tájegységi Irodája működik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp