Auschwitzba látogatott Arnold Schwarzenegger

A Mengele kísérletek egyik túlélőjével is találkozik a Golden Globe-díjas színész.

A színész magánemberként ment el Auschwitzba, megnézte a kiállítások egy részét, a krematóriumokat, és végigsétált a vasúti rámpán, ahol a németek a táborba deportált zsidókat csoportosították.

A látogatás során Schwarzenegger mécsest gyújtott az úgynevezett Kivégzések falánál az Auschwitz I. koncentrációs táborban, valamint a szomszédos birkenaui láger áldozatainak emlékművénél is.

A színész az egyik túlélővel, Lidia Maksymowiczcsal is találkozik az Oswiecim városban működő Zsidó Központban. Maksymowicz lengyel gyerekként került Auschwitzba, ahol Josef Mengele, a láger hírhedt orvosa kísérleteket végzett rajta.

Az auschwitzi múzeumot 1947-ben alapították a volt foglyok kezdeményezésére. A náci Németország Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az Auschwitz I. koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre.

Az auschwitzi emlékmúzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumban fogva tartottak számát, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt, ezen belül több mint 200 ezer gyermek. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó, 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer más nemzetiségű ember.

Auschwitzba 1944. május 15-től július 8-ig – kevesebb mint két hónap alatt – csaknem 440 ezer magyarországi zsidót deportáltak, ez lett a megsemmisítésük fő színhelye.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp