Oroszország iráni gyártmányú drónokat irányít az Umánba zarándokolt haszid zsidókra

Az ukrán hadsereg a hírek szerint több mint tíz drónt lőtt le, amelyek mindegyike Uman irányába irányult, ahol a haszid zsidók Ros Hásánát ünneplik.

Míg izraeliek ezrei ünnepelték a zsidó újévet Umán városában, az ukrán sajtó kedden arról számolt be, hogy az orosz erők szándékosan legalább 10 iráni Shahad-136 típusú öngyilkos drónt indítottak a város fölé, azzal a céllal, hogy kárt okozzanak. Az izraeliek azonban ott maradnak.

A jelentés szerint az elmúlt napokban az ukrán katonai erők több mint tíz drónt lőttek le, amelyek egy része a Krím-félsziget területéről indult, és Umanra irányult. A beszámoló szerint Oroszország a zsúfolt haszid vallási helyszínekre akart összpontosítani, írja a jpost.com.

Egy ukrán biztonsági tisztviselő azt mondta a Babel hírportálnak, hogy

“az izraeli állampolgárok ellen tervezett terrorcselekmények volt az egyik feltétele annak, hogy Irán eladjon drónokat Oroszországnak.”

“Mint tudjuk, nem ez az első példa a két ország együttműködésére. Nem sokkal ezelőtt Iránban lőttek le egy ukrán civil repülőgépet, valószínűleg tévedésből. De az ügy mögött a Kreml érdekeit lehet látni.”

Tegnap azt jelentették, hogy három iráni öngyilkos drónt lőtt le az ukrán légvédelem Odessza városánál. Az Irán és Oroszország közötti drónmegállapodás a Teherán és Kijev közötti kapcsolatok megromlásához vezetett, és a hét elején Ukrajna bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait Iránnal, azt állítva, hogy “Teherán drónokkal látja el az orosz hadsereget”, amit Volodimir Zelenszkij elnök a gonosszal való együttműködésnek nevezett.

Több ezren keresték fel Nachman breslovi rabbi sírját az orosz-ukrán háború biztonsági kockázata ellenére

Amerikai, izraeli és helyi önkéntesek segítenek a következő napokban Umánban és a környező térségben a zarándokoknak, hogy minél nagyobb biztonságban vehessenek részt a Nachman breslovi rabbi sírjánál zajló eseményeken. Eddig már 427 embert láttak el sérülések és betegségek miatt.

Zarándokok Umánban, 2022

A „Tikun Klali” imaesemény több ezer ember részvételével kezdődött, az önkéntesekből álló csapatok szerte a városban állomásoztak, hogy tudjanak reagálni minden felmerülő egészségügyi problémára, írja az israelnationalnews.com.

Nahman Klein rabbi, az umani klinika vezetője a következőket mondta: „Az imaesemény éppen most zajlik azokon az utcákon, amelyek Nachman breslovi rabbi sírjához vezetnek Umánban, és élőben közvetítik több száz helyszínre szerte Izraelben és a világon. A United Hatzalah egészségügyi személyzete az umáni klinikával együttműködve biztosítja a résztvevők egészségügyi biztonságát.”

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp