A közösségi média figyelésére alkalmas izraeli technológiát vásárol a magyar kormány

Az új technológia lehetővé teszi a kormány számára, hogy nyomon kövesse, elemezze és értelmezze a közhangulatot a közösségi médiában zajló tevékenységek alapján.

Az izraeli Avnon Group nevű védelmi ipari vállalat ad el a magyar kormány számára egy olyan technológiai eszközt, amivel a felhasználó nyomon tudja követni a közösségi média hálózatokat, az ott folyó kommunikációt, valamint elemezni és értelmezni tudja a közhangulatot a közösségi médiában zajló tevékenységek alapján.

A Times of Israel héber nyelvű változata, a Zman Iszrael híradása szerint az izraeli cégnél nem tudják, hogy a magyar kormány pontosan milyen célból vásárolja meg a terméket. Az Avnon egyik vezető tisztviselője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a kormány a közösségi médiában zajló diskurzust szeretné figyelemmel kísérni.

Ugyanezen forrás szerint a csoport minden tranzakciója az izraeli védelmi minisztérium felügyeletével és jóváhagyásával zajlik, beleértve ennek a technológiának a magyar kormánynak történő eladását is. A minisztérium egyelőre nem reagált a lap megkeresésére.

Az Avnon vezető tisztviselője úgy becsülte, hogy a magyar kormány megfigyelési technológia iránti igénye az ukrajnai háború árnyékában Magyarországon uralkodó belső társadalmi és politikai feszültségekkel, valamint az Ukrajnából érkező menekültek tízezreinek az Ukrajnával határos országba való beutazásával függhet össze.

A Zman Iszrael megjegyzi, hogy az új technológia vásárlása abban az időszakban történik, amikor az Európai Parlament Pegasus-vizsgálóbizottsága éppen a szintén izraeli kémszoftver magyarországi felhasználását is vizsgálja.

Frissítés: Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva álhírnek nevezte, hogy a magyar kormány a közösségi média figyelésére alkalmas izraeli szoftvert vásárolna.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp