Ros hasana 5783: Az izraeliek közel 90 százaléka elégedett az életével

Izrael 9,5 millióra növekedett lakossággal készül a zsidó időszámítás szerinti 5783-as új évre.

Jichák Herzog államelnök vasárnap reggel közzétett zsidó újévi, vagyis ros hasanai üdvözletében arra szólította fel Izrael népét, hogy a belső vitákat méltóságteljes módon kezeljék még a választási időszakban is. Az országban ugyanis november elsejére írták ki a 3,5 éven belül ötödik parlamenti választást.

„Még az egységünkre kihívást jelentő választási időszakban is meg kell tanulnunk elfogadni, tiszteletteljes közbeszéddel kezelni nézeteltéréseinket, anélkül, hogy Isten őrizz elvetnénk azt a bennünk élő mély és örök igazságot, hogy testvérek vagyunk”

– kérte Hercog.

Az üzenet előzménye, hogy szombat este a Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök esetleges visszatérése ellen tüntetőket ismét megtámadta, megütötte egy ellentüntető, ráadásul az ellenzéki Likud párt kampányának egyik fizetett alkalmazottja. A Likud válaszul közölte, hogy az illetőt az ügy kivizsgálásáig felfüggesztették a pártban betöltött állásából.

Az előző évek négy választásának eredménye alapján két táborra – Netanjahu támogatóira és ellenzőire – oszlott ország lakossága 2024 végére várhatóan eléri a tízmilliót. Jelenleg a zsidók aránya a teljes népesség mintegy 74 százaléka, 7 millió 69 ezer fő, s az arab nemzetiség létszáma mintegy 2 millió 26 ezer, vagyis a lakosság 21 százalékát jelenti. A fennmaradó 5 százalék nem arab nemzetiségű keresztény, vagy más vallású állampolgár.

A tavalyi zsidó újév óta Izrael lakossága mintegy 187 ezer fővel gyarapodott, megközelítőleg 177 ezer gyermek született, és 51 ezer ember halt meg. A várható élettartam a férfiaknál 80,5, a nőknél pedig 84,6 év. Csaknem 60 ezren vándoroltak be az egy zsidó nagyszülőt megkövetelő hazatérési törvény alapján 93 országból – és ezzel két évtizedes rekord született.

Az új év beköszöntének idején az egész világon megközelítőleg 15,3 millió zsidó él a Zsidó Ügynökség (Szochnut) adatai szerint, amely Sergio Della Pergola demográfus, a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatójának tanulmányára alapul.

Több nem-zsidó érkezett Izraelbe az ukrán háború miatt, mint zsidó – Kibic Magazin

2022-ben Oroszország adta az új izraeli bevándorlók felét. Az év eleje óta 38 202 új bevándorló érkezett Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból Izraelbe, és vált izraeli állampolgárrá. Ez 148 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakában összesen bevándoroltak számánál – közölte Pnina Tamano-Sata bevándorlási és befogadási miniszter a lappal.

Az elmúlt évben az izraeli átlagháztartás nettó pénzügyi jövedelme havi 16 559 sékel volt (mintegy kétmillió forint), és optimizmusra ad okot, hogy augusztusban a foglalkoztatási ráta az elmúlt négy év legmagasabb szintjére emelkedett.

Az izraeli háztartások 64,6 százaléka rendelkezett saját lakással, az ország lakói teljes kiadásuk negyedét költik átlagosan lakhatásra. Az összes kiadás 19,3 százaléka ment el közlekedésre és kommunikációra-hírközlésre, 17,6 százaléka pedig élelmiszerre.

Az izraeliek 89,3 százaléka elégedett az életével, de ez az arány nemzetiségenként eltérő: 91,5 százalék a zsidóknál, és 79,7 százalék az araboknál. Ugyanakkor csak 66,8 százalék elégedett az anyagi helyzetével, és 25,9 százalék azt jelentette, hogy nehezen tudja fedezni háztartása havi kiadásait.

A 20 évesnél idősebb zsidók 45,3 százaléka világiként, 33,1 százaléka hagyományőrzőként, 10,7 százaléka vallásosként, és 10,5 százaléka ultraortodoxként határozta meg magát.

Csaknem 40 ezren imádkoztak szombat este a Siratófalnál Jeruzsálemben, együtt énekelve az új év előtti bűnbánó imát. A vasárnap este kezdődő újévi családi vacsorákon „édes ételeket” illik fogyasztani, ezen alkalommal a húst is általában gyümölcsökkel, mazsolával, gyakran gránátalmával sütik, hogy édes legyen az új év. A halnak, a baromfinak, és a tálcára kerülő állatoknak ilyenkor a fejét, és semmiképpen sem a farkát szokták elkészíteni, mert a fej a dolgok, az év kezdetét jelzi, szemben a végét jelölő hátsó részekkel.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is lezárják biztonsági okokból az őszi zsidó ünnepek idejére az 1967-ben elfoglalt palesztin területeket. A korlátozások vasárnap délután 4-kor lépnek életbe, és egészen szerda éjfélig csak humanitárius okokból engedélyezik a területeken élő palesztinok belépését Izraelbe.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp